Γερμανία: Άνω του 1/4 του πληθυσμού μετανάστες ή με μεταναστευτικές ρίζες

0
102

Πάνω από το ένα τέταρτο των κατοίκων της Γερμανίας είναι μετανάστες ή έχουν μεταναστευτικές ρίζες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για το 2019 που κυκλοφόρησαν την Τρίτη.

Περίπου 21,2 εκατομμύρια, ή το 26% του συνολικού πληθυσμού, έχουν «μεταναστευτικό ιστορικό», σύμφωνα με στοιχεία από απογραφή του 2019, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για αύξηση 2,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος – πρόκειται για τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση από το 2011. 

Η μεγαλύτερη ομάδα, περίπου το 13% όλων των ανθρώπων που έχουν μεταναστευτικό ιστορικό, κατάγονται από την Τουρκία ή έλκουν την καταγωγή τους από εκεί. Ακολουθούν άτομα με καταγωγή ή ρίζες από την Πολωνία και τη Ρωσία. Συνολικά, το 65% όλων των μεταναστών έχουν ευρωπαϊκές ρίζες.

Στη Γερμανία θεωρείται κάποιος ότι έχει «μεταναστευτικό ιστορικό» εάν ο ίδιος ή τουλάχιστον ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί μη-Γερμανός πολίτης. Περίπου 11,1 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 51% του συνόλου όσων έχουν μεταναστευτικό ιστορικό έχουν γεννηθεί Γερμανοί πολίτες.
Στη Γερμανία, κάποιος θεωρείται ότι έχει «μεταναστευτικό ιστορικό» εάν ο ίδιος, ή τουλάχιστον ένας από τους γονείς του, γεννήθηκε μη Γερμανός πολίτης. Περίπου 11,1 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 51% του συνόλου με μεταναστευτικό ιστορικό, γεννήθηκαν  Γερμανοί πολίτες.

Υπάρχει ακόμη μεγάλη διαφορά μεταξύ του αριθμού των μεταναστών που ζουν στη δυτική και ανατολική Γερμανία. Το βορειοδυτικό κρατίδιο της Βρέμης έχει το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού με μεταναστευτικές ρίζες – 36,5% του συνολικού πληθυσμού, ενώ στην ανατολική πολιτεία της Θουριγγίας το ποσοστό ανέρχεται σε μόλις 7,8%.

Μετά τη διαίρεση της Γερμανίας σε Ανατολική και Δυτική, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Δυτική Γερμανία κάλεσε εκατομμύρια ξένους εργάτες για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση, πολλοί από τους οποίους έμειναν εκεί για πάντα.

Αντίθετα, σχετικά λίγοι ξένοι είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν και να εργαστούν στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία. Τριάντα χρόνια μετά τη γερμανική ενοποίηση το 1990, αυτές οι διαφορές εξακολουθούν να είναι ορατές.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα άτομα με μεταναστευτικές ρίζες εξακολουθούν να εκπροσωπούνται υπερβολικά σε θέσεις εργασίας με χαμηλή αμοιβή και υποεκπροσωπούνται σε επαγγέλματα που απαιτούν ακαδημαϊκή κατάρτιση. Αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ, ή το 55%, των καθαριστών/ καθαριστριών και το 30% των εργαζομένων στη γηριατρική φροντίδα, αλλά μόνο το 11% των εκπαιδευτικών. 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr