Γεραπετρίτης: Να ξαναδούμε την άκριτη διακίνηση δεδομένων στο διαδίκτυο

0
10

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Έντονο προβληματισμό για την άκριτη και ανεξέλεγκτη διακίνηση προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών στο διαδίκτυο, διατύπωσε από τη Βουλή,  ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας πως ίσως πρέπει να επανεξεταστεί.

Ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιουδήποτε είδους «φακέλωμα» προσωπικών δεδομένων πολιτών από την κυβέρνηση, αποκρούοντας τα πυρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την on air αποκάλυψη της ταυτότητας και των πολιτικών φρονημάτων που φοιτητή που υπέστη ξυλοδαρμό από αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη, από τον βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Κυρανάκη.  Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση αντιθέτως προώθησε τάχιστα την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσακαλώτου, ο Υπουργός Επικρατείας απέφυγε να δικαιολογήσει ευθέως την πράξη του κ. Κυρανάκη, επισήμανε,  ωστόσο, πως όταν υπάρχει δημόσια διακίνηση οπτικοακουστικού υλικού και μάλιστα χωρίς κάλυμμα προσώπου είναι φυσιολογικό πολλά στοιχεία να γίνουν αμέσως γνωστά στη δημόσια σφαίρα και ένας ευρύς κύκλος να είναι σε θέση να γνωρίζει.

«Δεν υπάρχει κανένας φάκελος πολιτικών φρονημάτων. Η διακίνηση από μόνη της καθιστά το γεγονός γνωστό στη δημόσια σφαίρα. Υπό αυτή την εκδοχή δεν μπορεί να ομιλεί ο καθένας ότι βρισκόμαστε σε καθεστώς ανωνυμίας. Να ξαναδούμε το ζήτημα άκριτης διακίνησης δεδομένων», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Για Ορμπανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και δημοκρατίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως «η ορμπανοποίηση δεν θα γίνει σε μια στιγμή, αλλά με μικρά βηματάκια στον αυταρχισμό και την καταστολή. Έχετε μία ευκαιρία να τραβήξετε μία γραμμή και να πείτε μέχρι εδώ. Δεν θα επιστρέψουμε στην εποχή των φακελωμάτων». Άφησε, δε, αιχμές ακόμα και για ποινικές ευθύνες του κ. Κυρανάκη.  

«Δεν μπορώ να δεχτώ ότι βρισκόμαστε στο επίπεδο αυτό και κάποια στιγμή δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε λέξεις σύμβολα ή σημειολογικά φορτισμένες για να τους αποδίδουμε άλλη έννοια. Το Ορμπανισμός καλό θα ήταν να το αποφεύγουμε. Δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα γραφής η κυβέρνηση», αντέτεινε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στο ζήτημα της διακίνησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο διαδίκτυο, επανήλθε στη ο κ. Γεραπετρίτης,  σημειώνοντας πάντως ότι η ευρωπαϊκή νομολογία παραδέχεται ότι σε θέματα με μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον υπάρχει ανοχή στη διακίνηση της πληροφορίας.

Θέλοντας μάλιστα να καταδείξει τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης διακίνησης πληροφοριών στο διαδίκτυο, ο ίδιος υποστήριξε ότι το ίδιο βράδυ του ξυλοδαρμού πολίτη από αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη,  κυκλοφόρησε  στο διαδίκτυο αυτούσια η έκθεση κατάθεσης του θύματος από την οποία όμως ενώ είχε σβηστεί το δικό του όνομα παρέμεινε εμφανές  το όνομα του θύτη αστυνομικού, με αποτέλεσμα τόσο εκείνος αλλά ακόμα και συνονόματός του αστυνομικός να δεχτούν επί πολλές ημέρες λεκτική βία και απειλές κατά της ζωής του, λόγω της διαπόμπευσής στα κοινωνικά δίκτυα.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr