Γεραπετρίτης: Δεν συζητάμε με την Τουρκία όσο γίνονται παραβιάσεις εναέριου και θαλάσσιου χώρου

0
78

«Δεν συζητάμε με την Τουρκία, όσο γίνονται παραβιάσεις του εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μέσω συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. .

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει ένα υψηλού επιπέδου σθένος, μια πολύπλευρη διπλωματία, η οποία έχει αποδώσει. Έχουμε πείσει και τον πλέον αμφισβητία ότι έχουμε και τα διπλωματικά ερείσματα και την επιχειρησιακή δυνατότητα, όπως φάνηκε και στον Έβρο και τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο, έτσι ώστε αυτό να λειτουργεί αποτρεπτικά για τον οποιονδήποτε επιδεικνύει επιβουλή», διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας για να συστήσει συμπληρωματικά ότι «εκείνος που χρειάζεται περισσότερη περίσκεψη στις επιθετικές του ενέργειες, είναι ο γείτονάς μας, η Τουρκία». 

Ο κ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε πράγματι σε μια σχετική ύφεση της έντασης, η βασική μας πεποίθηση είναι και πάντα ήταν, ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». Διευκρίνισε δε η χώρα μας συζητά τα ανοιχτά ζητήματα μόνο με τις θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και οικονομική ζώνη και πάγια θέση είναι ότι «δεν μπορείς να προσέρχεσαι σε διάλογο, ο οποίος θα μπορεί να είναι εποικοδομητικός παρά μόνον αν τα προσερχόμενα μέρη έχουν παραιτηθεί από οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες». 

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «το να συζητάμε για τις θαλάσσιες ζώνες μας ενώ υπάρχουν παραβιάσεις του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου, (αυτό) δεν μπορεί να γίνει. 

Σε κάθε περίπτωση, «θα πρέπει να υπάρξει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας, υπήρξαν κάποιες διερευνητικές συνομιλίες οι οποίες σταμάτησαν πριν αρκετά χρόνια», εν τούτοις «υπάρχει περιθώριο για συνεννόηση, πάντα είναι καλύτερα να επικοινωνούμε από το να βρισκόμαστε προ τετελεσμένων».

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι «τελεσίγραφα εμείς δεν δεχόμαστε, το έχουν καταλάβει όλοι καλά. Εκόντες άκοντες οι γείτονές μας θα πρέπει να δεχθούν ότι δεν είμαστε πλέον ο διπλωματικά ανίσχυρος παίκτης στην περιοχή. Το αντίθετο, έχουμε τη δυνατότητα να κινητοποιούμε διεθνείς οργανισμούς και μηχανισμούς, τους οποίους δεν είχαμε στο παρελθόν», φέρνοντας το παράδειγμα της παράστασης όλων των ευρωπαϊκών θεσμών, δια των προέδρων τους, στον Έβρο, κάτι που «είναι το ισχυρότερο συμβολικά μήνυμα που είχε υπάρξει εδώ και δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι διέκρινε «τη…στενοχώρια των γειτόνων μας για το ότι ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας η Ελλάδα μπορεί και κινητοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξυπηρέτηση των εθνικών δικαίων, κάτι που είναι το αυτονόητο».

Πόσο μάλλον που η Τουρκία είναι διαρκώς σε μια κατάσταση ταραχής, «δεν αντιλαμβάνομαι με ποιο τρόπο θα πετάξει το μπαλάκι της ενοχής στην Ελλάδα», σημείωσε γκαι πρόσθεσε ότι ο γείτονας προσπαθεί να αποκτήσει ερείσματα, εκεί όπου δεν έχει, και στη Συρία και στη Λιβύη και στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. «Αυτήν τη στιγμή η Τουρκία δεν είναι σε θέση να επιβάλλει όρους, κατά την άποψή μου», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που παγίως έχει ως σημαία της το Διεθνές Δίκαιο και το διάλογο υπό όρους ισότητας και εκεχειρίας.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, δήλωσε ότι θα γίνουν μικρές αλλαγές, ίσως μέσα στον Αύγουστο. «Την Παρασκευή έχουμε Υπουργικό Συμβούλιο οπότε δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα αλλαγής της σύνθεσης της κυβέρνησης» και υπογράμμισε ότι «δεν αναμένουμε κάτι το οποίο θα είναι μεγάλο, θα υπάρξουν αλλαγές που θα έχουν να κάνουν πρωτίστως με τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο χρόνο κατά τον οποίο θα γίνουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ο υπουργός Επικρατείας αφού θύμισε ότι είχαμε την κρίση με τα ελληνοτουρκικά, τα ζητήματα με τον τουρισμό, ανέφερε ότι «Αύγουστος έρχεται και θα είναι πιο ήρεμα τα πράγματα, είναι προνομία του πρωθυπουργού το πότε θα γίνει», χωρίς να αποκλείει οι αλλαγές αυτές να γίνουν εντός του Αυγούστου. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr