Γαλλία: Οι εργαζόμενοι τερμάτισαν τις απεργίες στις εγκαταστάσεις της TotalEnergies

0
52

Υστερα από τέσσερις εβδομάδες απεργιών και μετά τη μερική επίταξη προσωπικού από την κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι σταματούν τις κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι στην TotalEnergies σταμάτησαν σήμερα τις απεργίες τους σε όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Γαλλία εκτός από δύο, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT, προσθέτοντας πως οι εργάτες της πρωινής βάρδιας στα διυλιστήρια της Νορμανδίας και της Φεϊζέν είναι οι μόνοι που συνεχίζουν την κινητοποίηση.

Ενώ περίπου ένα στα πέντε πρατήρια βενζίνης στη Γαλλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ελλείψεις καυσίμων, οι προμήθειες βελτιώνονται καθώς η κυβέρνηση αύξησε τις εισαγωγές και επίταξε μέρος του προσωπικού έπειτα από σχεδόν τέσσερις εβδομάδες απεργιών.

«Βλέπουμε τελευταία μια σημαντική βελτίωση της κατάστασης», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό LCI ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν, προσθέτοντας πως οι αρχές θα συνεχίσουν τις επιτάξεις «για όσο είναι απαραίτητο».

Οι εργαζόμενοι της πρωινής βάρδιας στο διυλιστήριο της TotalEnergies La Mede και σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στη Δουνκέρκη επέλεξαν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT. Την ίδια απόφαση είχάν πάρει χθες, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στο διυλιστήριο της Ντονζ.

Η κατάσταση στις δύο εγκαταστάσεις όπου συνεχίζεται η απεργία μπορεί να αλλάξει γύρω στο μεσημέρι, όταν οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν πριν από την έναρξη της νέας βάρδιας και θα ψηφίσουν αν θα συνεχίσουν την κινητοποίηση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα η TotalEnergies συνήψε μια συμφωνία για τους μισθούς με τα περισσότερα από τα συνδικάτα της, η οποία περιλαμβάνει αύξηση μισθών 7% τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το συνδικάτο CGT, το οποίο ζητούσε αύξηση 10%, δεν ενέκρινε τη συμφωνία, όμως η διάθεση για συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης φαίνεται να μειώνεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr