Γαλλία: O φόρος σε ψηφιακές υπηρεσίες, τα αντίποινα και ο φόβος κυρώσεων από ΗΠΑ

0
25

Η Γαλλία θα ζητήσει άμεσα αντίποινα από την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν η Ουάσινγκτον προχωρήσει τον Ιανουάριο με τις σχεδιαζόμενες εμπορικές κυρώσεις με αφορμή τον γαλλικό φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε τον Ιούλιο πρόσθετους δασμούς 25% στα γαλλικά καλλυντικά, τις τσάντες χειρός και άλλες εισαγωγές αξίας 1,3 δισεκ. Δολαρίων ως απάντηση στον φόρο της Γαλλίας επί των ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά είπε ότι θα καθυστερήσει την επιβολή τους έως τον Ιανουάριο.

«Εάν υπάρξουν αμερικανικές κυρώσεις έναντι της γαλλικής απόφασης … για την επιβολή του γαλλικού φόρου, τότε θα ζητήσουμε άμεσα απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους ύστερα από συνεδρίαση με Ευρωπαίους ομολόγους του για τη φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών.

Η Γαλλία ανέστειλε τη συλλογή του φόρου επί των ψηφιακών υπηρεσιών έως τον επόμενο μήνα ενώ εξελίσσονταν οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για να σχεδιαστούν εκ νέου οι κανόνες της διασυνοριακής φορολόγησης για την ψηφιακή εποχή.

Οι σχεδόν 140 χώρες που συμμετείχαν σε αυτές τις συνομιλίες συμφώνησαν τον Οκτώβριο να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται έως τα μέσα του 2021 καθώς οι συνομιλίες έπεσαν σε τέλμα μετά την απροθυμία της Ουάσινγκτον να προσυπογράψει μια πολυμερή συμφωνία πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Η Γαλλία έκανε ένα βήμα πιο πέρα και έστειλε ειδοποιήσεις σε εταιρίες που υπόκεινται σε αυτή τη φορολογία να καταβάλουν τη δόση του φόρου για τον Δεκέμβριο, μια κίνηση με την οποία, σύμφωνα με τον Λεμέρ, αναμένεται να αντληθούν 400 εκατ. ευρώ φέτος.

Ο Λεμέρ επανέλαβε τη δέσμευση να ανακληθεί ο γαλλικός φόρος μόλις επιτευχθεί μια διεθνής συμφωνία.

Οι εμπορικοί εταίροι της Ουάσινγκτον επιθυμούν να δουν ποια θέση έχει η νέα κυβέρνηση του Μπάιντεν στο θέμα αυτό και να ανοίξει ο δρόμος για μια διεθνή συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr