Γαλλία: Νέα απόπειρα του Εμανουέλ Μακρόν για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό

0
15

Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν ευελπιστεί σε έγκριση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στη Γερουσία στηριζόμενος στις ψήφους των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι σοφοί της Γερουσίας θα φανούν πιο συγκαταβατικοί, λιγότερο φωνακλάδες απ’ ό,τι οι βουλευτές, ότι θα εξετάσουν και τα 20 άρθρα της μεταρρύθμισης ανάμεσά τους και το περίφημο άρθρο 7 για την αύξηση της συνταξιοδότησης, στα 64.

Ελπίζει έτσι, να ξεχαστεί κάπως η κακοφωνία που έζησαν οι Γάλλοι από την εξέταση της μεταρρύθμισης στο Κοινοβούλιο όπου με πρωτοστάτες τους βουλευτές του αριστερού συνασπισμού ΝUPES, τεσσάρων κομμάτων της Αριστεράς, ύστερα από συγκρούσεις δύο εβδομάδων, έφυγε για τη Γερουσία χωρίς ψηφοφορία.

Σε ρόλο ρυθμιστή η γαλλική Δεξιά

Είναι η δεύτερη μέρα σήμερα που η μεταρρύθμιση εξετάζεται από τους Γερουσιαστές, τα πνεύματα εκεί είναι πιο ήρεμα, κυριαρχεί η Δεξιά που ήθελε πάντα την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ ο συνασπισμός NUPES, που διαμορφώθηκε στις περυσινές βουλευτικές εκλογές από τον αρχηγό των Ανυπότακτων Ζαν Λυκ Μελανσόν, δεν έχει έδρα στη Γερουσία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας επομένως αποτελούν τη νέα ελπίδα για τον Μακρόν για να πετύχει μια ψηφοφορία για τη μεταρρύθμισή του. Εν τω μεταξύ ενωμένα πάντα και τα οκτώ 8 συνδικάτα ετοιμάζουν τη γενική απεργία της ερχόμενης Τρίτης απειλώντας για κινητοποιήσεις διαρκείας.

Πηγή: DW – Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: skai.gr