Γαλλία: Διαδηλωτές εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία της «Louis Vuitton» – Δείτε βίντεο, φωτογραφίες

0
56

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για το συνταξιοδοτικό στο Παρίσι με την οργή να ξεχειλίζει

Στα κεντρικά γραφεία του πολυτελούς κολοσσού «Louis Vuitton» εισέβαλλαν σήμερα διαδηλωτές στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των νέων διαδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα για τη συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Μακρόν.

Παρίσι

«Αν ο Μακρόν θέλει να βρει χρήματα για να χρηματοδοτήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, θα πρέπει να έρθει εδώ για να τα βρει», είπε ο Φαμπιέν Βιλεντιέ, ηγέτης του συνδικάτου, στο BFMTV του CNN έξω από το κτίριο της «Louis Vuitton».

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νουνέζ προειδοποίησε εκ των προτέρων ότι οι διαδηλωτές μπορεί να «χτυπήσουν, αυτά που θεωρούν καπιταλιστικά σημάδια», μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο RMC.

Παρίσι

Προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω επεισόδια, η αστυνομία διέκοψε τη διαμαρτυρία μπροστά από το Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο θα εκδώσει και την πολυαναμενόμενη απόφαση για την εγκυρότητα του νόμου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος αύριο, Παρασκευή.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και σήμερα για άλλη μια φορά σε όλη τη Γαλλία εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. 

Μετά από αίτημα της πρωθυπουργού, Ελίζαμπεθ Μπορν, το συνταγματικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν η νομοθεσία είναι σύμφωνη με το γαλλικό σύνταγμα. Οι πολιτικοί της αριστεράς ζήτησαν επίσης να αποφανθεί για το εάν θα μπορούσε να οργανωθεί μια μορφή δημοψηφίσματος των πολιτών για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. 

Τα συνδικάτα δήλωσαν ότι η οργή παραμένει και οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν εάν το νομοσχέδιο υπογραφεί.

Αρκετά σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα, ενώ κάδοι σκουπιδιών στο Παρίσι γέμισαν και πάλι λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών. 

Αν και ο αριθμός των ανθρώπων που διαμαρτύρονται στους δρόμους έχει περιοριστεί, τα δύο τρίτα των Γάλλων παραμένουν αντίθετα στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και το 52% θέλει να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις ακόμη και αν το συνταγματικό συμβούλιο εγκρίνει τον νόμο για τις συντάξεις την Παρασκευή, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop για το Le Journal du Dimanche .

Πάντως, οι υπουργοί είναι βέβαιοι ότι το συμβούλιο θα εγκρίνει τις αλλαγές, αφού η κυβέρνηση χρησιμοποίησε εκτελεστικό διάταγμα για να τις προωθήσει χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία τον περασμένο μήνα. Σε περίπτωση που τελικά κριθούν οι αλλαγές συνταγματικές ο Εμανουέλ Μακρόν ελπίζει να υπογράψει αμέσως τους νέους συνταξιοδοτικούς κανόνες, ώστε να τεθούν σε ισχύ πριν από το τέλος του 2023.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr