Γαλλία: Χαμηλό 37 ετών στα κέρδη των επιχειρήσεων το β΄τρίμηνο- Ρεκόρ αποταμιεύσεων

0
164

Εκτινάχθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2020 οι αποταμιεύσεις των γαλλικών νοικοκυριών σε αντίθεση με τα κέρδη των επιχειρήσεων, τα οποία υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό από το 1983, λόγω της ύφεσης που έχει βυθιστεί η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα περιοριστικά μέτρα στη Γαλλία, που ήταν από τα αυστηρότερα στην Ευρώπη, οδήγησαν στη συρρίκνωση της γαλλικής οικονομίας κατά 13,8% στο δεύτερο τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωσή της κατά 5,9% στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (INSEE), η οποία επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση.

Με τα περισσότερα καταστήματα, καφέ και ξενοδοχεία κλειστά από τα μέσα Μαρτίου έως τις 11 Μαΐου, τα νοικοκυριά δεν έκαναν σχετικές δαπάνες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το ποσοστό αποταμιεύσεων στο ύψος – ρεκόρ του 27,4% του διαθέσιμου εισοδήματός τους, ενώ η καταναλωτική δαπάνη – που είναι ο παραδοσιακός μοχλός της γαλλικής οικονομίας – περιορίστηκε κατά 16,4% στο ίδιο διάστημα.

Αντίθετα, οι γαλλικές επιχειρήσεις είδαν τα περιθώρια κέρδους τους να μειώνονται στο 26% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του 1983, σύμφωνα με τα στοιχεία της INSEE. Καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις άνοιξαν ξανά τον Μάιο, η δραστηριότητα αυξήθηκε γρήγορα, αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ανάκαμψη επιβραδύνεται. Στο τρίτο τρίμηνο, η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,5% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, μετά από την άνοδό της κατά 10% τον Ιούνιο. H αύξηση τον Ιούλιο ήταν μικρότερη από τη μέση πρόβλεψη για 2% που έκαναν οικονομολόγοι, οι οποίοι ρωτήθηκαν από τον Reuters.

Η κυβέρνηση στηρίζεται στη δαπάνη από τα νοικοκυριά των επιπλέον αποταμιεύσεων τους, οι οποίες αναμένεται να φθάσουν τα 100 δισ. ευρώ φέτος ή το 4% του ΑΕΠ, ώστε να βοηθήσει αυτή στην ανάκαμψη της οικονομίας. Για τον λόγο αυτό εστιάζει σ’ένα πρόγραμμα στήριξης, ύψους 100 δισ. ευρώ, που θα ανακοινώσει την επόμενη Πέμπτη, στον εταιρικό τομέα με μειώσεις των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων και κίνητρα για προσλήψεις και επενδύσεις στη Γαλλία.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr