Φρένο σε αισχροκέρδεια και ελλείψεις στα ράφια: Πλαφόν από σούπερ μάρκετ και υποχρεωτική καταγραφή αποθεμάτων

0
288

Της Γωγώς Κατσέλη

Φρένο σε φαινόμενα αισχροκέρδειας και ελλείψεων που ενδεχομένως να προκύψουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε βασικά προϊόντα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία βάζει  η κυβέρνηση καθιστώντας υποχρεωτική την απογραφή αποθεμάτων σε επτά κατηγορίες αγροτικών ειδών και τροφίμων, μεταξύ των οποίων το ηλιέλαιο και τα άλευρα.

Ήδη ορισμένα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ έχουν επιβάλει πλαφόν στον αριθμό των τεμαχίων που μπορούν να αγοράσουν οι καταναλωτές, ενώ μια μεγάλη αλυσίδα έχει επεκτείνει το μέτρο στα φυσικά της καταστήματα μόνο για το ηλιέλαιο, επιτρέποντας στους πελάτες της να προμηθευτούν έως τέσσερα τεμάχια σε συσκευασία τους ενός ή των δύο λίτρων και ένα τεμάχιο στην πεντάλιτρη συσκευασία.

Αν και τόσο οι επιχειρήσεις όσο και κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται καθησυχαστικά για την επάρκεια των προϊόντων, η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε αργά το βράδυ της Τρίτης και ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, προβλέπει έκτακτα μέτρα για την εξασφάλιση της επάρκειας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων για την επισιτιστική ασφάλεια και την αποφυγή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Έτσι, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην ελληνική επικράτεια έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν εντός προθεσμίας δύο ημερών τα στοιχεία αποθεμάτων σε επτά κατηγορίες προϊόντων. Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπονται βαριές «καμπάνες» με πρόστιμα που μπορεί να αγγίξουν μέχρι και τα 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «μέσα στο τοπίο αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο, μετά την πανδημία του κορονοϊού και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος μεταξύ άλλων, προκαλεί διαταράξεις στις αγορές του αγροδιατροφικού τομέα προτάσσεται η διαφύλαξη της σταθερότητας, ώστε να αποτραπούν τυχόν δυσμενείς συνέπειες στην επισιτιστική ασφάλεια».

Τα προϊόντα

Η υποχρέωση δήλωσης των αποθεμάτων αφορά στα παρακάτω προϊόντα:

· πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων,

· λιπάσματα,

· ζωοτροφές,

· ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,

· άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών,

· ηλίανθο, και

· φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Τι δηλώνουν οι επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποδηλώνουν κατ’ ελάχιστο τα εξής στοιχεία:

α)την ποσότητα των αποθεμάτων, σε κιλά για τα στερεά, σε λίτρα για τα υγρά και σε τεμάχια όπου ενδείκνυται,

β)τη χώρα προέλευσης των προϊόντων,

γ) την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και, ιδίως, τη διεύθυνση και τον ταχυδρομικό κώδικα,

δ) τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης και, ιδίως, την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο, την έδρα, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της.

Η δήλωση θα υποβάλεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικού συνδέσμου που βρίσκεται στον κεντρικό ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος είναι προσβάσιμος μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου, gov.gr. Η πρόσβαση γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου των υπόχρεων

επιχειρήσεων ή, εφόσον αυτοί δεν υπάρχουν, μέσω των κωδικών πρόσβασης στο «TAXIS».

«Τσουχτερά» πρόστιμα

Σε κάθε περίπτωση, η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει την αθροιστική επιβολή κυρώσεων, όπως κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών, στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς, και διοικητικό πρόστιμο ύψους από 1.000-100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Σημειώνεται ότι η δήλωση πρέπει να υποβληθεί εντός 2 ημερών από τη δημοσίευση της κοινής απόφασης που προβλέπεται στην ψηφισθείσα τροπολογία. Μάλιστα, λόγω της έκτακτης κατάστασης εκτιμάται πως η υπουργική απόφαση θα δημοσιευτεί άμεσα, πράγμα που σημαίνει ότι οι δηλώσεις των αποθεμάτων θα «τρέξει» εκτός απροόπτου την ερχόμενη εβδομάδα.

Η υποχρέωση δήλωσης των αποθεμάτων ισχύει για χρονικό διάστημα 3 μηνών, ωστόσο με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά μπορεί να παρατείνεται κάθε φορά για επιπλέον 3 μήνες, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης στο μέτωπο της Ουκρανίας και την διεθνή επισιτιστική κρίση.

Γεωργιάδης: Επαρκή αποθέματα για μήνες

Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή κατά την παρουσίαση της σχετικής ρύθμισης, τόνισε ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα «για μήνες μπροστά μας» σε δημητριακά, άλευρα και φυτικά έλαια.

«Το ξεκαθαρίζω για να μη δημιουργείται πανικός χωρίς λόγο. Ήδη έχουμε καταγράψει, από τις μεγάλες αλυσίδες, τα αποθέματα σε αυτά τα προϊόντα. Υπάρχουν επαρκή αποθέματα, για μήνες μπροστά μας, για όλα αυτά τα προϊόντα». Σημείωσε ωστόσο, ότι ειδικά για το ηλιέλαιο, φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη πίεση, γιατί λόγω της μεγάλης αύξησης τιμής ορυκτών καυσίμων ένα μεγάλο κομμάτι ηλιελαίου πάει για καύσιμο και έτσι λείπει από την αγορά των τροφίμων, όμως, και σε αυτό το είδος έχουμε μεγάλη επάρκεια για μεγάλο διάστημα.

Πρόσθεσε δε ότι η υποχρέωση των εμπόρων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής να δηλώνουν τις ποσότητες των προϊόντων αυτών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, επιβάλλεται ώστε το κράτος να έχει πλήρη εικόνα «και κυρίως, να μην επιτρέψουμε κάποιοι να προκαλέσουν τεχνητή έλλειψη, και με αυτή να θησαυρίσουν, είτε με τη μαύρη αγορά είτε αυξάνοντας τεχνητά πάρα πολύ την τιμή τους, περισσότερο από ότι προκαλείται από τη διεθνή κρίση».

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr