Φόβοι για «τσουνάμι» κρουσμάτων Όμικρον στη Σκωτία – Σταθερή ακόμα η κατάσταση στην Αγγλία

0
287

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Η Πρωθυπουργός της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον προειδοποίησε ότι η χώρα της «ίσως αρχίζει να βλέπει ένα δυνητικό τσουνάμι λοιμώξεων της παραλλαγής Όμικρον».

Η Σκωτία κατέγραψε 5.018 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, μία «ραγδαία αύξηση» από τα 2.800 ημερησίως κατά μέσο όρο το τελευταίο διάστημα. Η κα Στέρτζιον απέδωσε την αύξηση στην παραλλαγή Όμικρον, η οποία «θα μπορούσε να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στη Σκωτία ίσως ακόμα και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας».

Κατά την κα Στέρτζιον η τιμή R του ρυθμού αναπαραγωγής του κορωνοϊού στη Σκωτία θα μπορούσε να ανέβει στο 2, με τα κρούσματα της νέας παραλλαγής να διπλασιάζονται κάθε 2,16 με 2,66 ημέρες.

Πάντως για την εβδομάδα έως την 1η Δεκεμβρίου η τιμή R στην Αγγλία παρέμεινε σταθερή στο 0,9-1,1.

Υπολογίζεται ότι την ίδια εβδομάδα στην Αγγλία υπήρχε ένας φορέας ανά 60 κατοίκους, αναλογία ίδια με της προηγούμενης εβδομάδας.

Η κα Στέρτζιον επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας καλεί τους πολίτες να ακυρώσουν τα χριστουγεννιάτικα πάρτι τους, αν και δεν τους υποχρεώνει.

Η σύσταση αυτή είναι αντίθετη με της κεντρικής κυβέρνησης στο Γουέστμινστερ για την Αγγλία, που καλεί τους πολίτες να μην ακυρώσουν τα σχέδια τους.

Παρόλα αυτά, η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι το φετινό χριστουγεννιάτικο πάρτι του προσωπικού ακυρώθηκε, στον απόηχο και του σκανδάλου του περσινού πάρτι εν μέσω απαγορευτικού.

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr