Φόβοι για τους «κρυφούς» θανάτους από κορωνοϊό σε βρετανικά γηροκομεία

0
128

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Σε σχεδόν χίλιους υπολογίζονται από τον αρμόδιο οργανισμό Care England οι θάνατοι ηλικιωμένων και ευπαθών πολιτών από τον Covid-19 σε γηροκομεία και άλλες εγκαταστάσεις κοινωνικής φροντίδας στην Αγγλία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, μόνο δύο από τις μεγάλες αλυσίδες παροχής κοινωνικής περίθαλψης στη χώρα έχουν αναφέρει περισσότερους από 200 θανάτους στους οίκους ευγηρίας που λειτουργούν.

Το μοναδικό επίσημο στατιστικό στοιχείο που αφορά αυτές τις περιπτώσεις αναφέρει ότι την εβδομάδα έως τις 27 Μαρτίου έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι σε εγκαταστάσεις κοινωνικής περίθαλψης, αριθμός που κρίνεται υπερβολικά χαμηλός.

Τα επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία για τους θανάτους από τον Covid-19 που παρουσιάζει κάθε απόγευμα το Υπουργείο Υγείας αφορούν μόνο τους ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους όντας σε νοσοκομείο.

Ο βουλευτής των Εργατικών Πίτερ Κάιλ σχολίασε ότι ανακοινώνοντας τους θανάτους που σημειώνονται μόνο στα νοσοκομεία η κυβέρνηση «κρύβει τους θανάτους ηλικιωμένων πολιτών σε οίκους ευγηρίας κάτω από το χαλί».

Ο στατιστικολόγος του τμήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης της εταιρείας παροχής ιατρικών υπηρεσιών Nuffield, Τζέισον Όουκ σχολίασε ότι «προφανώς τα τρέχοντα στοιχεία συνιστούν υποτίμηση της πραγματικής σοβαρότητας της πανδημίας».

Συνολικά στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι 400.000 πολίτες φιλοξενούνται σε μονάδες κοινωνικής περίθαλψης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Care UK καθηγητής Μάρτιν Γκριν, που εκπροσωπεί όλες τις εταιρείες που λειτουργούν τέτοιες μονάδες, δήλωσε στον Guardian ότι «οι θάνατοι ίσως να μην αριθμούν ακόμα χιλιάδες, αλλά φτάνουμε σε αυτό το επίπεδο».

Συμπλήρωσε ότι χρειάζεται συλλογή των στοιχείων για τους θανάτους στους οίκους ευγηρίας από την κυβέρνηση.

Πηγή: skai.gr