Φίλης στον ΣΚΑΪ για διερευνητικές επαφές: Γιατί ο Ερντογάν θέλει τώρα διάλογο (vid)

0
49

Για την ώρα η Τουρκία κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, τόνισε στον ΣΚΑΙ ο Κωνσταντίνος Φίλης Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Ερευνών αναφορικά με την προσεχή έναρξη νέου γύρου διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, προσθέτοντας πως η Άγκυρα προσπαθεί αφενός να αποφύγει ενδεχόμενες κυρώσεις για την στάση της και αφετέρου να ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας με την ΕΕ.

«Για την ψυχοσύνθεση του Ερντογάν, δεν είναι ό, τι πιο εύκολο να συνομιλεί με θεσμούς. Του αρέσει να μιλά με ηγέτες, στο δικό του προσωπικό επίπεδο», εκτίμησε ο κος Φίλης αναφέροντας παράλληλα πως το γεγονός πως η ΕΕ αποπειράται την επαναθεσμοθέτηση της σχέσης της με την Τουρκία, αντιμετωπίζεται στωικά για την ώρα από τον Ερντογάν πιθανότατα γιατί αντιλαμβάνεται πως ενδεχόμενες κυρώσεις θα είχαν πραγματικά πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας του που κλονίζεται μέρα με την μέρα.

Την ίδια ώρα, κατά τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Ερευνών, ίσως το πιο εύκολο πρόβλημα της Τουρκίας, για να επιλυθεί, είναι οι σχέσεις της με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κο Φίλη, αν δούμε την μεγάλη εικόνα, αυτή την στιγμή για την Τουρκία και συγκεκριμένα τι συμβαίνει στη Συρία, στη Λιβύη, τι συμβαίνει με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, θα αντιληφθούμε πως η Τουρκία σταδιακά αντιλαμβάνεται τα επίχειρα των επιλογών που έχει κάνει η ηγεσία της  τα τελευταία χρόνια, μπαίνοντας σε μια λογική κλεισίματος  μετώπων.

« Ένα μέτωπο το οποίο έχει διττό χαρακτήρα είναι αυτό σε σχέση με την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως ερχόμενη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Άγκυρα, ενδεχομένως μπορεί να καταφέρει και την αποκλιμάκωση της έντασης με την χώρα μας αλλά και την βελτίωση των σχέσεων της με την ΕΕ, ως απότοκο της αποκλιμάκωσης αυτής, πράγμα που θα ωφελήσει την οικονομία της.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr