Εξαιρέσεις χωρών από την καραντίνα στο τέλος Ιουνίου μελετά το Λονδίνο

0
88

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Οι λεπτομέρειες του μέτρου της καραντίνας των 14 ημερών για τις διεθνείς αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζονται το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων από την Υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, εν μέσω έντονων διαφωνιών από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος και από τους επαγγελματίες του βρετανικού τουριστικού τομέα.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τις 8 Ιουνίου, θα επανεξετάζεται κάθε τρεις εβδομάδες και θα ισχύει και για τους Βρετανούς που επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό.

Περιλαμβάνει σε πρώτη φάση συγκεκριμένες εξαιρέσεις, όπως οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν αναγκαία προϊόντα, διπλωμάτες, εργαζόμενους σε κρίσιμες υποδομές και πιθανότατα κορυφαίους αθλητές. Εξαιρούνται επίσης οι αφίξεις από την Ιρλανδία καθώς ανήκει σε κοινή ταξιδιωτική ζώνη με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πιέζουν είτε για αντικατάσταση της καραντίνας με άλλα μέτρα είτε κυρίως για τη θέσπιση «αεροπορικών γεφυρών» με χώρες που έχουν λίγα κρούσματα του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, μετά από τις πιέσεις κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να επιδιώξει την ισχύ τέτοιων εξαιρέσεων για συγκεκριμένες χώρες με την πρώτη επανεξέταση του μέτρου στο τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα μάλιστα με την Daily Telegraph, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι πλέον «προσωπικά υπέρ» της ιδέας.

Οι Times αναφέρουν ότι οι χώρες με τις οποίες θα επιδιωχθεί η σύναψη συμφωνίας για «αεροπορική γέφυρα» θα καθορίζονται με βάση ένα σύστημα πέντε σημείων αξιολόγησης. Αυτά τα σημεία θα αφορούν κυρίως την τιμή του ρυθμού αναπαραγωγής του ιού R0 και τον συνήθη αριθμό των επιβατών, αλλά και την οικονομική σημασία της σύνδεσης των δύο χωρών για τη Βρετανία.

Οι αεροπορικές εταιρείες και οι tour operator της Βρετανίας θεωρούν πολύ πιθανές τις εξαιρέσεις από την καραντίνα για δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ελλάδα και ήδη έχουν αρχίσει να ρίχνουν τις τιμές σε πακέτα διακοπών για τον Ιούλιο, κυρίως προς τα τέλη του μήνα. Ελπίζουν επίσης ότι παράλληλα με την άρση της καραντίνας για συγκεκριμένους προορισμούς θα λήξει και η ταξιδιωτική σύσταση του Foreign Office κατά όλων των μη αναγκαίων ταξιδιών στο εξωτερικό.

Έρευνα της TUI ανέδειξε ως πιο δημοφιλείς φετινούς προορισμούς για τους Βρετανούς που θέλουν να ταξιδέψουν την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Φλόριντα και την Καραϊβική.

Η Daily Mail και η Daily Telegraph φιλοξενούν και σχόλια του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, οποίος δηλώνει αντιστοίχως στις εφημερίδες ότι η πανδημία κινείται «προς τη σωστή κατεύθυνση» στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι θα θεωρούσε «θετικό βήμα» την άρση των περιορισμών για όσους επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ελλάδα κάποια στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, παρά την καραντίνα οι υπό περιορισμό επισκέπτες ή Βρετανοί που θα έχουν γυρίσει από το εξωτερικό θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς για να φτάσουν στον προορισμό τους όπου θα μένουν σε απομόνωση, καθώς και να βγαίνουν για ψώνια αν δεν έχουν κάποιον να τους εξυπηρετήσει. Επίσης, μόνο το 20% των περιπτώσεων υπολογίζεται ότι θα ελέγχεται με επισκέψεις από την αστυνομία, που θα έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμου χιλίων λιρών.

Το μέτρο θα κατατεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων ως νομοθετικό διάταγμα που προστίθεται σε ισχύοντα νόμο, κάτι που σημαίνει ότι δε θα υποβληθεί σε ψηφοφορία.

Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως ότι οι Βρετανοί πολίτες υποστηρίζουν το μέτρο της καραντίνας, σε ποσοστό 69% και 80% αντίστοιχα.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr