Ευρωταξίδια – Υδροξυχλωροκίνη: Βέτο Βερολίνου για Τουρκία λόγω του… θαυματουργού φαρμάκου του Τραμπ!

0
136

Το…. «θαυματουργό φάρμακο» του προέδρου των ΗΠΑ, η υδροξυχλωροκίνη, φαίνεται ότι ήταν ο βασικός λόγος που η Τουρκία έμεινε εκτός της αρχικής λίστας υγειονομικά ασφαλών τρίτων χωρών με τις οποίες μπορούν να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από 1ης Ιουλίου!

Η υποχρεωτική χρήση της υδροξυχλωροκίνης, ενός φαρμάκου κατά της ελονοσίας, που γίνεται σε ασθενείς με Covid-19 στην Τουρκία, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας που έχει εκδώσει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για τη χώρα, αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel στη σημερινή (Σάββατο) του έκδοση.

«Στη διαμάχη με την Τουρκία για μια χαλάρωση της ταξιδιωτικής οδηγίας, το υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται ασυμβίβαστο. Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν, η γερμανική πλευρά έδωσε πρόσφατα στην τουρκική το μήνυμα ότι πρώτα θα πρέπει να καταργηθεί ένας κανονισμός στην Τουρκία. Κάθε άτομο θετικό στον ιό πρέπει να νοσηλευθεί άμεσα εκεί στο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε αγωγή με το αμφιλεγόμενο για την Covid-19 φάρμακο υδροξυχλωροκίνη», επισημαίνει το περιοδικό, και προσθέτει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να χαλαρώσει την ταξιδιωτική οδηγία λόγω αυτής της αγωγής. 

«Στη Γερμανία το συγκεκριμένο φάρμακο δεν έχει άδεια χρήσης για την θεραπεία ασθενών με Covid-19, και επιπλέον η επίδραση της θεραπείας και οι κίνδυνοι για τους ασθενείς είναι ασαφείς», συνεχίζει το Spiegel και υπενθυμίζει ότι οι αρχές των ΗΠΑ είχαν εκδώσει προσωρινά ειδική άδεια για την χορήγηση και σε ασθενείς με Covid-19 του ανθελονοσιακού φαρμάκου, το οποίο ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έλεγε μάλιστα ότι ελάμβανε προληπτικά.

Ένα επιπλέον επιχείρημα του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας προκειμένου να μην αρθεί η ταξιδιωτική οδηγία, είναι, σύμφωνα με το περιοδικό, ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως «περιοχής κινδύνου» από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Ο λόγος είναι οι ακόμη υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων, καθώς έχουν βρεθεί θετικά, κατά μέσο όρο,  περισσότερα από 50 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού.

Τις προηγούμενες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε απογοητευμένος για την αξιολόγηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «κάποιος αντικειμενικός και επιστημονικός λόγος» για την ταξιδιωτική οδηγία. Προκειμένου μάλιστα να αυξήσει τη διπλωματική πίεση, ο κ. Τσαβούσογλου σκέφτεται, σύμφωνα με το Spiegel, να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα το Βερολίνο.

 Στα μέσα Μαΐου ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι λαμβάνει υδροξυχλωροκίνη ως «προληπτικό φάρμακο» κατά του νέου κορωνοϊού- κόντρα στις σχετικές συστάσεις των υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα φάρμακο το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε διαφημίσει ως «θαυματουργή θεραπεία» κατά του Covid-19. 
 

ΑΜΠΕ – skai.gr

Πηγή: skai.gr