Εσθονία: Η Κάγια Κάλας έλαβε εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης και από τη Βουλή – Ποια είναι

0
47

Χθες, κατά την ομιλία της στο εσθονικό κοινοβούλιο, χαρακτήρισε την εθνική ασφάλεια της Εσθονίας τη βασική προτεραιότητα της αυριανής κυβέρνησής της, καθώς «ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα».

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, η Κάγια Κάλας, έλαβε χθες εντολή να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση και από το κοινοβούλιο στην Ταλίν χθες Τετάρτη, πέντε εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Η επικεφαλής του κεντροδεξιού Μεταρρυθμιστικού κόμματος και τα μέλη της κυβέρνησής της μένει απλά να λάβουν πράσινο φως από τον πρόεδρο Άλαρ Καρίς και να ορκιστούν. Ο πρόεδρος της χώρας της Βαλτικής της είχε ήδη αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η κυρία Κάλας, που ανέλαβε την εξουσία το 2021, συγκαταλέγεται στους πιο σθεναρούς υποστηρικτές της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τάχθηκε μεγαλόφωνα υπέρ των παραδόσεων δυτικών όπλων και της επιβολής σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία, με την οποία η χώρα της μοιράζεται σύνορα μήκους 300 χιλιομέτρων, ενώ καλεί αδιάκοπα να ενισχυθεί η λεγόμενη ανατολική πτέρυγα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Χθες, κατά την ομιλία της στο εσθονικό κοινοβούλιο, χαρακτήρισε την εθνική ασφάλεια της Εσθονίας τη βασική προτεραιότητα της αυριανής κυβέρνησής της, καθώς «ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα».

Η 45χρονη δικηγόρος, η κόρη του εσθονού πρώην πρωθυπουργού και πρώην επιτρόπου και αντιπροέδρου της Κομισιόν Σιμ Κάλας, η πρώτη γυναίκα που έγινε ποτέ πρωθυπουργός στη χώρα των 1,3 εκατ. κατοίκων, εξασφάλισε 59 ψήφους από τις 101 του κοινοβουλίου. 38 μέλη της εσθονικής εθνικής αντιπροσωπείας την καταψήφισαν.

Η νέα κυβέρνησή της θα αποτελείται από μέλη της παράταξής της, των εσθονών Σοσιαλδημοκρατών και της φιλελεύθερης παράταξης Εσθονία 200. Τα κόμματα υπέγραψαν ήδη προγραμματική συμφωνία τη Δευτέρα του Πάσχα των καθολικών. Η συμμαχία διαθέτει πλειοψηφία 60 εδρών στο κοινοβούλιο.

Ως τώρα η κυρία Κάλας ήταν επικεφαλής συμμαχίας με τους Σοσιαλδημοκράτες και το δεξιό κόμμα Ισάμα («Πατρίδα»).

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr