Έργο τέχνης: «Γροθιά στο στομάχι» το απίθανο σκίτσο Αφγανής καλλιτέχνιδας για την Καμπούλ (pic)

0
406

Λίγες μέρες πριν καταλάβουν οι Ταλιμπάν την Καμπούλ, η Σάρα Ραχμάνι στον ελεύθερο χρόνο της σχεδίαζε σκίτσα, ευρισκόμενη στο σπίτι της στην Καλιφόρνια, χιλιάδες όμως μίλια μακριά από εκεί που βρίσκεται η καρδιά της: Στο Αφγανιστάν.

«Ξεκίνησα να ζωγραφίζω μια όμορφη κοπέλα όπως συνηθίζω, γιατί μου αρέσει να δείχνω τις όμορφες πλευρές των ανθρώπων μου, τον πολιτισμό μου και τα όμορφα παιδιά μας εκεί», είπε. «Ξεκίνησα να σχεδιάζω και να χρωματίζω τα μάτια. Μετά από μερικές μέρες … οι κατέλαβαν την Καμπούλ και ο πόνος στην καρδιά μου ήταν μεγάλος».

Η Ραχμάνι και η οικογένειά της ήρθαν στην Αμερική πριν από τέσσερα χρόνια με ειδικές μεταναστευτικές βίζες . Ο πατέρας της εργαζόταν σε αμερικανική εταιρεία. Τώρα η Ραχμάνι πηγαίνει σε σχολή πολιτικών μηχανικών στις ΗΠΑ, ενώ η τέχνη είναι το χόμπι της .

Πριν μετακομίσει, η Ραχμάνι είχε επίσης παρακολουθήσει μαθήματα πολιτικών μηχανικών στην Καμπούλ, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. «Λυπάμαι πραγματικά για το κολλέγιό μου και τα κορίτσια που δούλευαν μαζί μου εκεί», είπε. «Είναι πραγματικά απογοητευμένοι και πραγματικά σε άσχημη κατάσταση. Δεν ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον τους.»

Η Ραχμάνι είπε ότι πολλές από τις νέες γυναίκες με τις οποίες πήγε στο κολέγιο δούλευαν σε γραφεία αλλά τώρα είναι άνεργες και αγωνίζονται. Της έχουν πει ότι δεν μπορούν να φορέσουν αυτό που θέλουν και πρέπει να συνοδεύονται από έναν άντρα όταν φεύγουν από τα σπίτια τους.

Η Ραχμάνι έριξε μια ματιά στη ζωγραφική της και μίλησε για αυτή γεμάτη συγκίνηση .

Στο κάτω αριστερό μέρος του πίνακα τοποθέτησε τα χρώματα της εθνικής σημαίας του Αφγανιστάν. Δύο γυναίκες απεικονίζονται να φορούν παραδοσιακό φόρεμα, με πλεξούδες και κοσμήματα που δείχνουν τον πλούσιο πολιτισμό της χώρας, είπε η Ραχμάνι.

Η μια  χορεύει τον παραδοσιακό αφγανικό χορό ο οποίος χορεύεται σε γάμους, ενώ η άλλη γράφει «ειρήνη» στα Φαρσί, χρησιμοποιώντας το μαύρο μέρος της αφγανικής σημαίας ως μαυροπίνακα.

H  Ραχμάνι έδειξε τότε το κορίτσι στο κέντρο της εικόνας.

«Αυτό είναι το πορτρέτο του κοριτσιού που ξεκίνησα και έγινε πραγματικά λυπηρό», είπε. «Βλέπετε την καλή πλευρά, όταν έχει ένα θραύσμα φωτός – όλα αφορούν την καλή πλευρά του Αφγανιστάν μου πριν καταλάβουν οι Ταλιμπάν τη χώρα μας.»

«Είναι ένα χαρούμενο κορίτσι και έχει βρώμικα χέρια από το παιχνίδι με άλλα παιδιά», πρόσθεσε.

Δείχνοντας το κίτρινο λουλούδι στην κορυφή, η Ραχμάνι είπε: «Και αυτό είναι ένα όμορφο λουλούδι που παίρνει από τον παππού της» Το μαντήλι στο κεφάλι της κοπέλας είναι πράσινο – το χρώμα της ειρήνης, της χαράς και της ευτυχίας για τους Αφγανούς, εξήγησε. «Είναι ένας γαλάζιος ουρανός γεμάτος ειρήνη, ηλιόλουστες μέρες, ευτυχία και πουλιά που πετούν αντί για αεροπλάνα του στρατού».

Στη δεξιά γκρι πλευρά , ωστόσο, απεικονίζονται οι απελπισμένοι άνθρωποι που φέρεται να έπεσαν από αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος κατά τη χαοτική εκκένωση της Καμπούλ.

Κάτω από αυτούς βρίσκονται «άνθρωποι που περιμένουν στην πύλη του αεροδρομίου με τα χαρτιά τους, και μερικοί από αυτούς χωρίς τίποτα … και ο τύπος που προσπαθεί να στείλει το μωρό του (πάνω από το φράχτη) για να βεβαιωθεί ότι θα είναι ασφαλές », είπε η Ραχμάνι. 

Η Ραχμάνι είπε ότι τώρα οι σκέψεις της είναι με την οικογένεια και τους φίλους της που παραμένουν στη χώρα. «Όλες αυτές τις ημέρες, έχασα το μέτρημα, απλά επικεντρωνόμαστε να βγάλουμε τις οικογένειές μας από το Αφγανιστάν. Είναι φρικτό εκεί πέρα».

Πηγή: CNN

Πηγή: skai.gr