Έρευνα-Βέλγιο: Μέχρι το Μάρτιο θα έχει κυριαρχήσει η βρετανική μετάλλαξη στο 90%

0
21

Μέχρι το Μάρτιο, η βρετανική μετάλλαξη θα έχει γίνει κυρίαρχη στο Βέλγιο, σύμφωνα με νέα έκθεση από ομάδα επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση.

Η βρετανική μετάλλαξη προβλέπεται να αντικαταστήσει σχεδόν όλα τα τρέχοντα στελέχη του ιού στο Βέλγιο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η μελέτη με επικεφαλής το εργαστήριο ιολογίας του πανεπιστημίου KU Leuven στο Βέλγιο, το οποίο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων στον κόσμο από κορωνοϊό έδειξε ότι η βρετανική μετάλλαξη είναι 65% πιο μολυσματική και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα.

«Είναι ήδη σαφές ότι η μετάλλαξη θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς προβλέπεται να φτάσει το 90% όλων των νεοδιαγνωσμένων λοιμώξεων πριν από το τέλος Φεβρουαρίου», ανέφερε η έκθεση.

Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το ποσοστό αναπαραγωγής, το οποίο δείχνει πόσα άτομα μπορεί να μολύνει ένα άτομο με COVID-19, θα ανέβει σε περίπου 1,65 από το 1,0 που είναι σήμερα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Εμμάνουελ Αντρέ, ένας από τους ιολόγους που ηγήθηκαν της μελέτης, δήλωσε στον βελγικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RTBF ότι το τρίτο κύμα λοιμώξεων έχει ήδη ξεκινήσει στη χώρα που είναι η πατρίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί ένα νέο lockdown.

Το Βέλγιο δεν υπόκειται σε αυστηρό lockdown, αλλά μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια παραμένουν κλειστά, ενώ η τηλεργασία είναι υποχρεωτική και η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας.

Απαγορεύεται στους κατοίκους να πηγαίνουν διακοπές στο εξωτερικό έως την 1η Μαρτίου για να περιορίσουν την εξάπλωση πιο μολυσματικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόκειται να συναντηθεί στις 5 Φεβρουαρίου για να αποφασίσει να ανοίξει ξανά κομμωτήρια από τις 13 Φεβρουαρίου. Το Βέλγιο έχει καταγράψει επίσημα 20.933 θανάτους που σχετίζονται με το COVID-19 μέχρι στιγμής.
 

Πηγή: Reuters

Πηγή: skai.gr