Επτά νεογέννητα πέθαναν στη Ζιμπάμπουε – Καταγγελίες γιατρών για την κατάσταση στα νοσοκομεία

0
57

Επτά νεογέννητα μωρά πέθαναν μέσα σε ένα βράδυ στο Κεντρικό Νοσοκομείο Χαράρε στη Ζιμπάμπουε τη Δευτέρα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και καθυστέρησης της επείγουσας θεραπείας, όπως επιβεβαίωσαν δύο γιατροί στο BBC.

Οι νοσοκόμες απεργούν λόγω έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού (PPE) και οι θάλαμοι γεννήσεων κατέρρευσαν.

Ένας γιατρός είπε ότι οι θάνατοι της Δευτέρας ήταν «η κορυφή του παγόβουνου».

Ο τομέας της υγείας επλήγη πρόσφατα από σκάνδαλο σχετικά με προμήθειες για τον κορωνοϊό.

Υποστηρίζεται ότι ανατέθηκαν συμβάσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά προμηθειών σε διογκωμένες τιμές και ο υπουργός Υγείας απολύθηκε εξαιτίας των ισχυρισμών.

Μια διαρροή κυβερνητικής απάντησης σε ανώτερους γιατρούς, οι οποίοι έγραψαν ότι διαμαρτύρονται για την κατάσταση και απειλούν με απεργιακή δράση, αναγνώρισαν «προκλήσεις» στα νοσοκομεία, «αύξηση των κακών αποτελεσμάτων» και σοβαρή έλλειψη ιατρικών προμηθειών λόγω έλλειψης ξένου νομίσματος, αλλά προέτρεψε το ιατρικό προσωπικό «να επανεξετάσει την πρόθεσή του για απόσυρση υπηρεσιών».

Οι θάνατοι στο νοσοκομείο Χαράρε δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά από τον Δρ Peter Magombeyi, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Μας στέρησαν το μέλλον μας, συμπεριλαμβανομένων των αγέννητων μωρών μας. Παρακαλώ σταματήστε τη λεηλασία.»

Δύο γιατροί με άμεση γνώση της κατάστασης στο Harare Central Hospital επιβεβαίωσαν στο BBC ότι τη Δευτέρα το βράδυ πραγματοποιήθηκαν οκτώ καισαρικές. Επτά από τα μωρά ήταν νεκρά.

«Υπήρξε πολύ, πολύ αργά παρέμβαση», είπε ο ένας γιατρός, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας του επειδή δεν είχε επίσημη άδεια να μιλήσει με τα μέσα ενημέρωσης.

«Δύο από τις μητέρες αντιμετώπιζαν πρόβλημα στη μήτρα τους και χρειάζονταν επείγουσες επεμβάσεις. Επίσης, άλλες επεμβάσεις δεν έγιναν εγκαίρως, έτσι τα μωρά πέθαναν, στην κοιλιά των μητέρων τους». 

Ο γιατρός περιέγραψε «τρομερές» σκηνές στα δύο κύρια κρατικά νοσοκομεία του Χαράρε, με ελάχιστους νοσοκόμους και γιατρούς στη δουλειά λόγω απεργίας.

Οι γιατροί μίλησαν για σοβαρή έλλειψη εξοπλισμού καθώς και φαρμάκων για τη θεραπεία αιμορραγιών κατά τη διάρκεια των γεννήσεων.
 

Πηγή: BBC

Πηγή: skai.gr