Εποχικά ξενοδοχεία: Άνοιγμα έστω και μια ημέρα – Τι είναι η ρήτρα πληρότητας

0
88

Μαζί με την έναρξη της άφιξης τουριστών από το εξωτερικό, ανοίγουν αύριο και τα εποχικά ξενοδοχεία.

Βάση νόμου υποχρεούνται να ανοίξουν έστω και για μία ημέρα προκειμένου να θέσουν σε αναστολή όλους τους εργαζόμενους τους οποίους απασχολούσαν πέρσι. Με αυτό τον τρόπο το κράτος θα τους χορηγήσει το επίδομα των 534ων ευρώ και θα καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές τους έως  τις 30 Σεπτεμβρίου. Εάν κάποιος ξενοδόχος δεν ανοίξει έστω και για μία μόλις μέρα, τότε όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης θα υποχρεωθεί να προσλάβει τους εργαζόμενους που απασχολούσε πέρσι και να τους πληρώνουν το μισθό.

Τι είναι η ρήτρα πληρότητας

Καθώς θα αυξάνεται η πληρότητα θα έχουν οι ξενοδόχοι στα καταλύματα τους θα μπορούν να ανακαλούν τους εργαζόμενους που έχουν θέσει σε αναστολή.

Ειδικότερα, αν έχουν 20% πληρότητα μπορούν να ανακαλέσουν το 1/3 των εργαζομένων, με πληρότητα 50%  τα 2/3 των εργαζομένων και  με 80% πληρότητα το 100% των εργαζομένων τους.

Ξεκινά το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Από αύριο Δευτέρα και μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου τίθεται σε εφαρμογή και το πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ. Προβλέπει ότι στο σύνολο των επιχειρήσεων, ο εργοδότης θα μπορεί να μειώσει στο μισό το χρόνο εργασίας του εργαζόμενου και θα του καταβάλει το 50% των αποδοχών του. Το 60% του ποσού που υπολείπεται θα το επιδοτεί το κράτος έως το τέλος Ιουλίου, ενώ θα καλύπτει και τις εισφορές για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους. Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μόνο εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.

Τη Δευτέρα η πληρωμή των 534 ευρώ

Αύριο Δευτέρα, θα καταβληθούν και τα 534 ευρώ στους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή σύμβασης και τον Μάιο. Πρόκειται για 526.000 δικαιούχους.

Επίσης, το κράτος θα επιδοτήσει το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών έως το τέλος Σεπτεμβρίου για όσους εποχικούς εργαζόμενους προσληφθούν μέσα στον Ιούνιο με μερική απασχόληση.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr