Επίθεση Τσίπρα κατά κυβέρνησης: Γεμίσατε το Δημόσιο γαλάζια ρουσφέτια και golden boys

0
64

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, κάνοντας λόγο για «γαλάζια ρουσφέτια» και για «golden boys». 

«Γεμίσατε το Δημόσιο με μετακλητούς και με γαλάζια ρουσφέτια. Τα ίδια κάνατε και στη ΔΕΗ. Καταργήσατε τον ΑΣΕΠ, δημιουργήσατε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων με φθηνούς μισθούς των 600 ευρώ και με στελέχη διοίκησης με αυξημένες αμοιβές. Καταργήσατε τη διαφάνεια ανοίγοντας την πόρτα σε ρουσφέτια», δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η ΝΔ παρασοδιακά θεωρεί το κράτος «τσιφλίκι» της. 

Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση για τις προσλήψεις υψηλόμισθων στελεχών στη ΔΕΗ προκειμένου, όπως είπε, να εξασφαλίσει τα «γαλάζια παιδιά».

«Πόσες γενικές διεθύνσεις βρήκατε στη ΔΕΗ το 2019; 7! Και πόσες τις κάνατε; 15! Από 27 διευθυντές σήμερα έχετε 105 με υψηλές αμοιβές. Από 60 βοηθούς διευθυντές που βρήκατε το 2019, σήμερα έχετε 250. Μαγαζί σας και η ΔΕΗ», ανέφερε. 

Για μια ακόμα φορά επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έκανε «δώρο στα funds την περιουσία του ελληνικού λαού μέσα σε μια νύχτα». «Βάλαμε 100 εκατ. ευρώ στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ως βασικός μέτοχος για να χάσουμε το 15% των μετοχών μετατρέποντας τη ΔΕΗ από Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας σε επιχείρηση Ωφέλειας των γαλάζιων golden boys», υπογράμμισε.

Επεσήμανε δε ότι τα στελέχη της ΔΕΗ αυτοθαυμάζονται για την υψηλή κερδοφορία των 850 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021 , τη στιγμή που έχουν «ξεθεώσει τα νοικοκυριά με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρθηκε προσωπικά στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Γιώργο Στάσση, χαρακτηρίζοντάς τον «αρχι-golden boy» και τονίζοντας ότι η αμοιβή του σε σχέση με τον προκάτοχό του επί ΣΥΡΙΖΑ είναι 6 φορές υψηλότερος.

«360.000 ετησίως μαζί με τα bonus καθαρίζει ο κ. Στάσσης. Είστε κορόιδα οι βουλευτές της ΝΔ, γιατί δεν πήγατε να γίνατε γαλάζια golden boys και ήρθατε εδώ και το παίζετε γαλάζιες βουλυτετές», δήλωσε. 

Μάλιστα, ανέφερε ότι ο επικεφαλής της ΔΕΗ παίρνει 4 φορές περισσότερα χρήματα από τον πρωθυπουργό. «Γιατί να ιδρώσει αν αυξήθηκαν τα τιμολόγια; Στα παλιά του υποδήματα», επισήμανε ο κ. Τσίπρας. 

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας,  Κωστή Χατζηδάκη κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΛΑΡΚΟ, της επικουρικής ασφάλισης και «τώρα του ΕΦΚΑ», σημειώνοντας ότι όμως «η ευθύνη της πολιτικής ανήκει στον κ. Μητσοτάκη».

Υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Χατζηδάκης βρέθηκε σε δύο κρίσιμα υπουργεία, το Ενέργειας και το Εργασίας, τον: «Αισθάνεστε με όλη αυτή την κοινωνική συμφορά με τους λογαριασμούς στην ενέργεια, ότι τα κάνατε όλα καλά ή χρωστάτε εξηγήσεις στον ελληνικό λαό;».

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι όταν ο κ. Χατζηδάκης είχε αναλάβει το υπουργείο Ενέργειας η κυβέρνηση αύξησε τις τιμές εξαφανίζοντας, όπως προσέθεσε, τη μείωση ύψους περίπου 15% που είχε επιφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη του ‘19 μειώνοντας τον ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στην ενέργεια. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως τόσο τότε όσο και τον Δεκέμβριο του 2020 ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωνε με δηλώσεις του ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια.

«Δεν αισθάνεστε άσχημα να φέρνετε νομοσχέδιο που δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής δυσφορίας μέσα από τις συγκρίσεις που γίνονται για τους μισθούς του μέσου ιδιωτικού και δημόσιου υπαλλήλου και των golden boys που θα αμείβονται με 5.000, 6.000, 8.000 ευρώ;», τον ρώτησε.

Δεν αισθάνεστε άσχημα να φέρνετε νομοσχέδιο που δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής δυσφορίας μέσα από τις συγκρίσεις που γίνονται για τους μισθούς του μέσου ιδιωτικού και δημόσιου υπαλλήλου και των golden boys που θα αμείβονται με 5.000, 6.000, 8.000 ευρώ;», τον ρώτησε.

Από τα βέλη του κ. Τσίπρα δε γλίτωσε ούτε ο ΔΕΔΔΗΕ, για τον οποίο ανέφερε ότι έγιναν προσλήψεις στελεχών με μοναδικό κριτήριο την πολιτική ταυτότητα, ενώ αυξήθηκαν και οι αμοιβές τους, ενώ έκανε λόγο και για «πάρτυ αυθαριρείας στο τέλος του χρόνου με bonus έως 60.000 ευρώ». 

Σημείωσε δε ότι την ώρα που γίνονται όλα αυτά, η Ελλάδα στέφεται για μήνες πρωταθλήτρια ακρίβειας στη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. 
 

ΕΦΚΑ 
Σε ό,τι αφορά στον ΕΦΚΑ, επισήμανε ότι ήταν στις προγαμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το τέλος των εκκρεμών συντάξεων, ωστόσο αντί να μειώνονται, αυξάνονται.  

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά 367.000 εκκρεμότητες και τις μείωσε κατά 70%. Σας αφήσαμε 107.000 εκκρεμείς συντάξεις και τις φτάσατε στις 350.000 που είναι περίπου σήμερα. Γιατί συνέβη αυτό; Υποσχόσασταν έκδοση σύνταξης σε μια μέρα», υπογράμμισε. 

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στη 13η σύνταξη κατηγορώντας την κυβέρνηση για κατάργησή της. «Είχαμε θεσπίσει 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό ώστε κάθε άνοιξη να δίνουμε επιπλέον σύνταξη στους συνταξιούχους. Δεν προχωρήσατε στη διατήρηση αυτού του μέτρου. Όχι μόνο δεν πήρατε αυτά τα χρήματα για άλλες κοινωνικές ανάγκες, αλλά να τα βάλετε στον κουβά της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης», υπογράμμισε. 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr