Επίσκεψη της Μαρέβας Μητσοτάκη στο γραφείο ενδοοικογενειακής βίας στην Πάτρα

0
40

920 καταγγελίες γυναικών σε όλη τη χώρα μόνο τον Απρίλιο

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη επισκέφθηκε το Γραφείο Ενδοοικογενειακής βίας του Αστυνομικού Τμήματος Πατρών, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τις επικεφαλής γυναίκες αξιωματικούς για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και συγκεκριμένα για τις πρακτικές που έχει υιοθετήσει το τοπικό γραφείο, του οποίου η λειτουργία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022. 

Όπως τόνισαν οι γυναίκες αξιωματικοί, μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας το γραφείο Ενδοοικογενειακής βίας – ένα από τα 18 που λειτουργούν σε όλη την χώρα – έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας. Μάλιστα έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 163 γυναίκες και 13 άνδρες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η κυρία Μητσοτάκη έγινε δεκτή σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος εκτός των άλλων είναι εξοπλισμένος με πολλά παιχνίδια καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που κακοποιημένες γυναίκες καταφθάνουν μαζί με τα παιδιά τους για να ζητήσουν την βοήθεια των αρχών.

Η κυρία Μητσοτάκη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για το ουσιαστικό ενδιαφέρον και την αφοσίωση των αξιωματικών στην αποστολή τους. Τονίστηκε, δε, πως τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας είναι ένα από μια σειρά μέτρων που έχει λάβει η Πολιτεία. 

Πιο συγκεκριμένα, έχει ενισχυθεί η γραμμή υποστήριξης SOS 15900, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Επίσης πλέον λειτουργούν 19 ξενώνες φιλοξενίας, για την προσωρινή διαμονή των γυναικών που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εστία τους και 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, με δωρεάν υπηρεσίες νομικής βοήθειας και εκπροσώπησης σε θύματα βίας. Τέλος, Έγιναν 7 τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα με στόχο την αυστηροποίηση των διατάξεων για τα εγκλήματα κατά των γυναικών.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο μέσα στον Απρίλιο του 2023 έγιναν 348 καταγγελίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποιητικές συμπεριφορές. Εξ αυτών οι 112 ζήτησαν και απέκτησαν την εφαρμογή  «panic button». Πρόκειται για την νέα ψηφιακή εφαρμογή – συναγερμό που εγκαθίσταται δωρεάν στο κινητό της γυναίκας και μπορεί να σώσει ζωές, καθώς ειδοποιεί, με άμεσο και ασφαλή τρόπο, την αστυνομία. 

Στο πλαίσιο της συνάντησης, εκφράστηκε η διάθεση των αρχών για την επέκταση του προγράμματος των γραφείων ενδοοικογενειακής βίας, με στόχο να υπάρχει τουλάχιστον ένα σε κάθε μεγάλη πόλη της Ελλάδας.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr