Επισήμως στη βαθμίδα «υψηλού» συναγερμού για τον κορωνοϊό το Λονδίνο από το Σάββατο

0
43

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την τοποθέτηση του Λονδίνου και ορισμένων άλλων περιοχών της Αγγλίας στη δεύτερη βαθμίδα περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής επιβεβαίωσε με έκτακτη δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Η πρωτεύουσα βρισκόταν αρχικά στη χαμηλότερη βαθμίδα «μετρίου» ρίσκου, που σημαίνει ότι ίσχυαν οι γενικοί για την Αγγλία περιορισμοί: η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των έξι ατόμων σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, η υποχρέωση όλων των καταστημάτων εστίασης να κλείνουν στις 10 τη νύχτα και η σύσταση για εργασία από το σπίτι.

Η δεύτερη βαθμίδα «υψηλού ρίσκου» προσθέτει την απαγόρευση συνάντησης σε οποιονδήποτε κλειστό χώρο ατόμων που δε συγκατοικούν ή που δε συγκροτούν «φούσκα υποστήριξης». Διατηρείται ο «κανόνας των έξι» για συναντήσεις σε ανοιχτό χώρο.

Οι πολίτες αποθαρρύνονται από το να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας και από αχρείαστες μετακινήσεις γενικότερα. Σχολεία, πανεπιστήμια και χώροι λατρείας, όπως και όλα τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά.

Πέρα από το Λονδίνο στη δεύτερη βαθμίδα τοποθετούνται επίσης το Έσεξ, το Έλμπριτζ, το Μπάροου και Φερνές, το Γιορκ, το βορειοανατολικό Ντάρμπισιρ, το Ίργουος και το Τσέστερφιλντ. Πρόκειται για περιοχές όπου τα κρούσματα διπλασιάζονται σε διάστημα μικρότερο των 15 ημερών, όπως είπε ο Υπουργός Υγείας.

Ο κ. Χάνκοκ δεν ανακοίνωσε, ωστόσο, την τοποθέτηση του ευρύτερου Μάντσεστερ και της κομητείας Λάνκασιρ από τη δεύτερη στην τρίτη βαθμίδα «πολύ υψηλού» συναγερμού, στην οποία για την ώρα υπάγεται μόνο η ευρύτερη περιοχή της πόλης του Λίβερπουλ.

Η απόφαση έχει αναβληθεί καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους τοπικούς δημάρχους που ζητούν μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που θα πληγούν.

Η βαθμίδα προβλέπει κλείσιμο των παμπ και των μπαρ, όχι όμως και των εστιατορίων, κλείσιμο των γυμναστηρίων, των καζίνο και των γραφείων στοιχημάτων κατόπιν διαβουλεύσεων, απαγόρευση μίξης νοικοκυριών σε κλειστό χώρο και σε κήπους σπιτιών, αλλά και σύσταση αποφυγής μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές.
 

Πηγή: skai.gr