Εντοπίστηκε έντομο της ιουρασικής περιόδου που είχε «εξαφανιστεί»

0
11

Το έντομο μοιάζει με διασταύρωση μεγάλης μύγας με νυχτοπεταλούδα 

Ένα πελώριο έντομο της ιουρασικής περιόδου, εξαφανισμένο εδώ και τουλάχιστον πενήντα χρόνια, εντοπίστηκε να κάθεται σε κουτί σούπερ μάρκετ στο Αρκάνσας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian». 

Η αναγνώριση του νευρόπτερου (Polystoechotes punctata) προκάλεσε ενθουσιασμό στις τάξεις των επιστημόνων. Η ανακάλυψη του είδους έχει πυροδοτήσει προσδοκίες πως ενδέχεται να υπάρχουν ολόκληροι πληθυσμοί κρυμμένοι στα βάθη των ορέων Οζάρκ. 

Το ακριβοθώρητο έντομο εντόπισε ο Μάικλ Σκβάρλα, διευθυντής του εργαστηρίου αναγνώρισης εντόμων του πολιτειακού πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια

Το σπάνιο έντομο

Το έντομο, που μοιάζει με διασταύρωση μεγάλης μύγας με νυχτοπεταλούδα, ήταν κάποτε κοινό στη Βόρεια Αμερική, ωστόσο εθεωρείτο εξαφανισμένο από τις ανατολικές περιοχές της μέχρι το 1950. 

Οι αιτίες της θεωρούμενης εξαφάνισής του παρέμεναν μυστήριο. Μεταξύ των πιθανών σεναρίων, οι επιστήμονες επικαλούνταν τη φωτορύπανση, που προκάλεσε η ραγδαία αστικοποίηση πολλών περιοχών, αλλά και η εισαγωγή άλλων ειδών, όπως τα σκαθάρια που κυνηγούν, μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο έντομο. Η μείωση των δασικών πυρκαγιών στις ανατολικές ζώνες της Βόρειας Αμερικής, ίσως, έπαιξαν ρόλο στη θεωρούμενη εξαφάνισή του. 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr