Εμμένει στην αντιπληθωριστική πολιτική της η ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

0
24

Πρόκειται για την 8η συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων – Σημειώνεται ότι η Fed την Τετάρτη άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις

Επιμένει στην αντιπληθωριστική πολιτική της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προχώρησε την Πέμπτη, σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όπως είχε προαναγγείλει η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ. Πρόκειται για την 8η συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων. 

Έτσι το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται πλέον στο 3,5% ενώ το αντίστοιχο για τις κύριες πράξεις αναχρηματοδότησης στο 4%. 

Ο πληθωρισμός, έχει μειωθεί, αλλά προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τονίζεται από την Ευρωτράπεζα. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, και θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί.

Mετά τη σημερινή απόφαση τα επιτόκια επανέρχονται στο επίπεδο που ήταν το 2001. Η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό της ανόδου των επιτοκίων της στις 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Μάιο μετά από συνεχείς αυξήσεις 75 και 50 μονάδων βάσης. Ωστόσο από πέρυσι τον Ιούλιο, οπότε άνοιξε ο κύκλος των αυξήσεων τα επιτόκια έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 4%, συμπαρασύροντας προς τα πάνω το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων.

Διάψευση προσδοκιών

Η νέα αύξηση των επιτοκίων εν μέρει αντανακλά την διάψευση των προσδοκιών της ΕΚΤ για ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού, όπως αυτές αντανακλώνται στις αναθεωρημένες προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει φέτος στο 5,1% έναντι 5,3% που ήταν η πρόβλεψη του Μαρτίου, ωστόσο το 2024 και 2025 η νέα πρόβλεψη είναι δυσμενέστερη. Συγκεκριμένα το 2024 ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 3% έναντι 2,9% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ για το 2025 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,3% από 2,1% που προβλεπόταν τον Μάρτιο.

Επί τα χείρω αναθεωρήθηκαν επίσης και οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 0,9% (έναντι 1% που ήταν η πρόβλεψη του Μαρτίου) κατά 1,5% το 2024 (από 1,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), ενώ αμετάβλητη στο 1,6% παρέμεινε η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ το 2025.

Η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί κατακόρυφα, μετά τις τελευταίες αυξήσεις, και ο ρυθμός χορήγησης νέων δανείων επιβραδύνεται. Οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει περαιτέρω προς το στόχο, καθώς αναμένεται να περιορίσουν ολοένα και περισσότερο τη ζήτηση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις για το ύψος των επιτοκίων σύμφωνα με τα δεδομένα που αφορούν στην εκτίμησή της για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το φως των νέων χρηματοοικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Πάντως, η αύξηση των επιτοκίων δεν επηρεάζει το κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων, μετά την απόφαση των ελληνικών τραπεζών να επιβάλουν «μορατόριουμ» παγώνοντας τα επιτόκια.

Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) την Τετάρτη άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ – skai.gr

Πηγή: skai.gr