Ελπίδες για διακοπές των Βρετανών αυτό το καλοκαίρι αφήνουν κυβερνητικές δηλώσεις

0
87

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «δε θα απέκλειε» την περίπτωση οι Βρετανοί να μπορέσουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι.

«Πρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά. Οπωσδήποτε δε θα έλεγα όχι και ξέρω πόσο σημαντικό είναι για τόσους πολλούς ανθρώπους», πρόσθεσε ο υπουργός.

Οι νεότερες δηλώσεις του έρχονται σε αντίθεση με τοποθέτησή του προ εβδομάδων, που είχε σκορπίσει απογοήτευση στους επίδοξους τουρίστες, ότι θεωρούσε πιθανό πως το καλοκαίρι «έχει ματαιωθεί» για τους Βρετανούς και ότι δε θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό.

Η αλλαγή πλεύσης του Βρετανού Υπουργού Υγείας ακολουθεί σχόλιο του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον την Τετάρτη ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής που άφησε ανοιχτή την πιθανότητα δημιουργίας «αεροπορικών γεφυρών» με χώρες με λίγα κρούσματα του κορωνοϊού, ώστε οι αφίξεις από αυτές τις χώρες να εξαιρούνται από την καραντίνα των 14 ημερών που θα αρχίσει να ισχύει στις 8 Ιουνίου.

Ο κ. Τζόνσον υπενθύμισε πως το μέτρο της καραντίνας θα επανεξεταστεί τρεις εβδομάδες αργότερα, δηλαδή στις 29 Ιουνίου και πρόσθεσε ότι θέλει αυτή η επανεξέταση και το μέτρο συνολικά να έχουν «λογική» και «να κρατούν τις ροές (ταξιδιωτών) όσο πιο γενναιόδωρες γίνεται», πάντα με γνώμονα τη μείωση της τιμής αναπαραγωγής του κορωνοϊού R0.

Ερωτηθείς τι θα πρέπει να αλλάξει έως το τέλος Ιουνίου για να γίνουν αποδεκτές αυτές οι «αεροπορικές γέφυρες», ο κ. Τζόνσον είπε ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν με άλλες χώρες, να έχει γίνει πρόοδος στην αντιμετώπιση της νόσου και να υπάρχουν αποδείξεις ότι και οι άλλες χώρες είναι «σε τουλάχιστον όσο καλή κατάσταση είμαστε και εμείς».

Οι δηλώσεις αυτές συμπίπτουν με την επιστολή σχεδόν 80 διευθυντικών στελεχών μεγάλων βρετανικών ταξιδιωτικών γραφείων και ξενοδοχειακών ομίλων προς την Υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, με την οποία προειδοποιούν για τις οικονομικές επιπτώσεις της καραντίνας στον τομέα τους και ζητούν την ακύρωση του μέτρου.

Την αντίθεσή τους με την καραντίνα εξέφρασαν και 40 βουλευτές όλων των κομμάτων, μεταξύ των οποίων ο πρώην Υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Μέι, Κρις Γκρέιλινγκ και ακόμα έξι πρώην υπουργοί των Συντηρητικών.

Με επιστολή τους προς τον νυν Υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς ζητούν ακύρωση του μέτρου το συντομότερο δυνατό. Ο Συντηρητικός βουλευτής Χένρι Σμιθ δήλωσε ότι το μέτρο θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί δύο ή τρεις μήνες νωρίτερα.

Εκπρόσωπος του οργανισμού Airlines UK που εκπροσωπεί τις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες δήλωσε στην Daily Mail ότι είναι σε εξέλιξη συζήτηση με τους επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης Τζόνσον για τον καθορισμό κριτηρίων που θα επιτρέψουν τα ταξίδια από το εξωτερικό χωρίς περιορισμούς.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών που επικαλείται η ίδια εφημερίδα είπε ότι η ιδέα των αεροπορικών γεφυρών «εξετάζεται προσεκτικά», αλλά προέχει η δημόσια υγεία.

Σύμφωνα δε με τους Times, η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη εμπλακεί σε συζητήσεις με την πορτογαλική κυβέρνηση για την πιθανότητα δημιουργίας αεροπορικής γέφυρας μεταξύ των δύο χωρών. Ο Βρετανός πρέσβης στην Ισπανία, εξάλλου, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν τακτική επαφή για θέματα που αφορούν την πανδημία και τη διαχείρισή της.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr