Ελληνική διπλωματική αντεπίθεση για καθορισμό ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο

0
88

Έντονη διπλωματική δραστηριότητα στο παρασκήνιο αναπτύσσει η Ελλάδα προσπαθώντας να έρθει σε συνεννόηση με Ιταλία και Αίγυπτο για oριοθέτηση ΑΟΖ, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, ενώ υπάρχουν διεργασίες και με την Αλβανία. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση εστιάζει στην Ιταλία, ως το πλέον εφικτό σενάριο για επίτευξη συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών εδώ και μήνες επεξεργάζονται σχετικά σχεδία. 

Σημειώνεται ότι την Τρίτη αφικνείται στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο, οπότε το θέμα αναμένεται να συζητηθεί. 

Το κάλο σενάριο είναι να υπάρξει συμφωνία με τη Ρώμη. Από το 1977 υπάρχει μια συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα με την Ιταλία, η οποία παραμένει στο συρτάρι.

Το πλέον «ακανθώδες» θέμα που παρεμποδίζει τη συμφωνία είναι η αλιεία. Εφόσον υπάρξει πολίτικη δήλωση που θα καλύπτει την Ιταλία, δηλαδή ότι κάποιες πάγιες πρακτικές αλιείας των Ιταλών ψαράδων μπορούν να συνεχιστούν στην ελληνική ΑΟΖ, μπορεί να έχουμε και υπογραφή σύντομα. Στο κακό σενάριο η Ρώμη δεν θα κάνει αποδεκτές της ελληνικές προτάσεις και τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να εργάζονται για συμφωνία. 

Η Αίγυπτος είναι πιο σύνθετη περίπτωση, καθώς στην περιοχή υπάρχουν Τουρκία, Κύπρος και Ισραήλ. Και εκεί υπάρχουν συνομιλίες που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο. Σε περίπτωση που υπάρξει πρόοδος, θα έχουμε τμηματική οριοθέτηση, αλλά και αυτό θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα. 

Επαφές του πρωθυπουργού

Παράλληλα, δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού μετά τον κορωνοϊό προγραμματίζεται για τις 16 Ιουνίου στο Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οι διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ είναι καλές, καθώς είναι σταθερός σύμμαχος, ενώ υπάρχει και συμφωνία για τον αγωγό EastMed. 

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης θα θέσει θέμα τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ το ίδιο θα κάνει και στη Συνοδό Κορυφής στις 18 – 19 Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός αναμένει νέα αναφορά για τις τουρκικές προκλήσεις στα συμπεράσματα της Συνόδου. 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr