ΕΛ.ΑΣ-ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική ψάχνουν τους «καθοδηγητές» για την ένταση στην Μόρια

0
51

Καζάνι που βράζει η Λέσβος με 12.500 μετανάστες στους δρόμους από Μόρια μέχρι Καρά Τεπέ, κατοίκους να αντιδρούν στην δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης και μία ενεργή υγειονομική βόμβα με 35 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τουλάχιστον 60 επαφές τους να είναι άφαντοι ανάμεσα στο πλήθος. Είναι επιβεβλημένη και άμεση η ανάγκη στέγασης και σίτισης αυτών των ανθρώπων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης είναι από χθες το βράδυ στο νησί και συμμετέχει σε συσκέψεις με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για τον συντονισμό των υπηρεσιακών ενεργειών.

ΝΕΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

6 διμοιρίες ΜΑΤ (Σύνολο 15)

4 ομάδες ΟΠΚΕ

1 κλιμάκιο Ασφάλειας

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν στήσει έναν 1ο φραγμό στην περιοχή Κάβα Σάντο σε απόσταση 300-400 μέτρα από το ΚΥΤ, όπου βρίσκονταν 4.000-5.000 μετανάστες. Ένας 2ος αστυνομικός φραγμός έχει στηθεί στη διασταύρωση Μόριας προς Παναγιούδα, όπου χθες εξελίχθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε μετανάστες και αστυνομικούς και το τρίτος στο Καρά Τεπέ, 4-5 χιλιόμετρα από τη δομή όπου σε όλο το μήκος του κεντρικού οδικού δικτύου και σε χωράφια βρίσκονταν διάσπαρτοι μετανάστες.

Η διάδοση της είδησης εγκατάστασης των μεταναστών στα στρατόπεδα ΚΛΙΤΣ και Λεμονού, προκάλεσε την αντίδραση κατοίκων οι οποίοι ακόμη και αυτή την ώρα βρίσκονται συγκεντρωμένοι στη ΛΑΡΣΟ

Τους «εσωτερικούς» μοχλευτές-καθοδηγητές της έντασης και στη συνέχεια των οργανωμένων εμπρησμών που προκάλεσαν την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας αναζητούν οι διωκτικές Αρχές. Τις προηγούμενες ημέρες στο εσωτερικό του ΚΥΤ υπήρχαν κάποιες ζυμώσεις επικείμενης «έκρηξης», που αφορούσαν τα κρούσματα του κορονωιού, την καραντίνα και τον αποκλεισμό τους στο ΚΥΤ. Αναζητούσαν τρόπους αντίδρασης στον περαιτέρω περιορισμό των κινήσεών τους. Οι «καθοδηγητές», μεταξύ των οποίων και κάποιοι εμπλεκόμενοι με ΜΚΟ, δημιουργούσαν εκρηκτικό κλίμα με αφορμή την νέα καραντίνα στη δομή, που θα την μετέτρεπε, όπως έλεγαν σε πρόσφυγες και μετανάστες, σε κλειστό κέντρο κράτησης χωρίς καμία πιθανότητα μετακίνησης.

Η εκδοχή του οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού και καταστροφής τους ΚΥΤ της Μόριας, εδραιώθηκε μετά την νέα φωτιά, τον νέο εμπρησμό που εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ, στο πίσω μέρος της δομής.

«Καθοδηγητές» κατά της… καραντίνας

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας του νησιού ήταν αποδέκτες πληροφοριών, οι οποίες ανέφεραν πως κάποια άτομα, μεταξύ των οποίων και μερικά που ενέχονταν με ΜΚΟ, καθοδηγούσαν ομάδες μεταναστών, προκειμένου εκείνες με τη σειρά τους να δημιουργήσουν κλίμα αντίδρασης για ένα νέο καθεστώς καραντίνας στη δομή. Μόχλευαν, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη ειδικών υπηρεσιών ασφαλείας, τον εκνευρισμό προσφύγων και μεταναστών δημιουργώντας μια τεχνητή αναστάτωση, η οποία χρειαζόταν μία αφορμή για την έκρηξη, που ήρθε με την νέα καραντίνα της δομής.

Οι σχετικές πληροφορίες επεσήμαιναν πως αυτά τα άτομα τόνιζαν σε ομάδες μεταναστών πως μία νέα καραντίνα θα οδηγούσε στην μετατροπή του ΚΥΤ σε ένα κλειστό κέντρο κράτησης, με περιορισμό των κινήσεών τους, εγκλωβισμό τους εκεί και αποκλεισμό τους από οποιαδήποτε πιθανότητα μετακίνησή τους στην ενδοχώρα. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως η καταστροφή της Μόριας για αυτούς τους «καθοδηγητές», απέκλειε την μετατροπή του ΚΥΤ σε κλειστό κέντρο κράτησης, τον εγκλωβισμό τους εκεί, και έδινε μια πιθανότητα ελευθερίας ή μετακίνησης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ίσως ήταν αναμενόμενο και εύλογο, μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί ακόμη και τρία χρόνια, να αντιδράσουν από τον επιπρόσθετο περιορισμό τους. Με ένα μικρό «μανιπουλάρισμα», δηλαδή χειραγώγηση, χρειαζόταν μία… σπίθα που θα οδηγούσε σε αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη. 

Τις έρευνες για αυτά τα πρόσωπα, έχουν αναλάβει κλιμάκια της ΕΥΠ, της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr