Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Κερατέα: Μεγάλο μέτωπο απειλεί σπίτια -Εκκενώνονται οικισμοί

0
186

Σε μέτωπο πολλών χιλιομέτρων εξελίχθηκε η φωτιά στην Κερατέα.

Έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή, άλλα μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εικόνα, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς. Παράλληλα, έχει ήδη δοθεί εντολή μέσω του 112 για την εκκένωση 4 οικισμών (Μαρκάτι, Συντερίνα, Άγιος Κωνσταντίνος, Δημολάκι) για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι. 

«Στον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και γίνονται προσπάθειες να μην περάσει η φωτιά στον οικιστικό ιστό και τον Εθνικό Δρυμό» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νίκος Πέππας μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα αγνοείται σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς.

«Καμιά δεκαριά σπίτια που βλέπω εγώ πάνω στην κορυφή που είμαστε εδώ πέρα τώρα καίγονται και έχουν εγκαταλείψει οι κάτοικοι. Δεν υπάρχουν μέσα με εξαίρεση την μητέρα του κυρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως καταγγέλλει μάλιστα η πυρκαγιά στην πολύπαθη Λαυρεωτική ξεκινησε από εμπρησμό.

«Η φωτιά ξεκίνησε από εμπρησμό ήταν ένα πεζό άσπρο, που έβαλε σε έναν κάδο απορριμμάτων και ξέφυγε η φωτιά μετά. Το είδε οδηγός του δήμου» είπε ο ίδιος. 

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι  και κατευθύνουν την φωτιά προς τον Άγιο Κωνσταντίνο και τον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου.

Ήδη βλέπω εδώ μια πλαγιά που την έχει κάψει όλη και είναι και αρκετά μεγάλη θα έλεγα. Ου πολύ μεγάλη στην βορινή πλευρά στο βορινό μέτωπο ανέφερε ο δήμαρχος Σαρωνικού μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Στην μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 71ς πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Έξι αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, ενώ στην επιχείρηση συνδράμουν υδροφόρες των Δήμων.

«Έχει απλωθεί η φωτιά από την χαμηλή βλάστηση πάει με κατεύθυνση προς τον Εθνικό Δρυμό έχει απλώσει. Προσπαθούν τα εναέρια μέσα. Και προσπαθούμε γιατί ο  κύριος στόχος είναι να μην απλωθεί στον εθνικό Δρυμό και έχουμε ανεξέλεγκτη κατάσταση λόγω του ανέμου» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

Ενδεικτικά τα μηνύματα αναφέρουν:

«Αν βρίσκεστε στη Συντερίνα Κερατέας, εκκενώστε τώρα προς Ανάβυσσο» 

«Αν βρίσκεστε στον #Άγιο_Κωνσταντίνο #Αττικής εκκενώστε τώρα προς Ανάβυσσο»

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

🆘 Αν βρίσκεστε στον #Άγιο_Κωνσταντίνο #Αττικής εκκενώστε τώρα προς #Ανάβυσσο

‼️ Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας@pyrosvestiki @hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) August 16, 2021

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

🆘 Αν βρίσκεστε στη #Συντερίνα #Κερατέας, εκκενώστε τώρα προς #Ανάβυσσο

‼️ Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας@pyrosvestiki @hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) August 16, 2021

Εντωμεταξύ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και αυτή την ώρα επιχειρούν 71 πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, έξι αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα με τη συνδρομή από υδροφόρες δήμων.

Την ίδια ώρα, με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, μεταβαίνει στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Από την Τροχαία διακόπηκε η κυκλοφορία στους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα στην παλαιά λεωφόρο Λαυρίου- Κερατέας, στην Λαυρίου – Καμάριζας στην περιοχή εργατικών κατοικιών προς οικισμό ‘Αγιο Κωνσταντίνο, Λαυρίου – Καμάριζας, από οικισμό Συντερίνας προς ‘Αγιο Κωνσταντίνο και Λ. Λαυρίου και παλαιάς Λ. Λαυρίου.

Στο μεταξύ, νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στα Βίλια Αττικής σε δασική περιοχή και ήδη έχουν κινητοποιηθεί εναέριες και επίγειες δυνάμεις για την αντιμετώπισή της. 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr