Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας: 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τα κέρδη ομολόγων

0
91

Στην εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσε η ΕΚΤ προς την Ελλάδα, στο εγγύς μέλλον, αποδίδοντας της το ποσό που  της αναλογεί από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Αυτό προτείνει η έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών η οποία θα τεθεί στην ατζέντα του Eurogroup στις αρχές Ιουνίου.

Το ποσό των 748 εκτα ευρώ, θα δώσει πρόσθετη ρευστότητα στο  ταμείο του ελληνικού δημοσίου, που ήδη δέχεται πιέσεις, μετα την υιοθέτηση πολλαπλών μέτρων στήριξης, για την αντιμετωπίση της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχουν οδηγήσει σημαντική μείωση στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Στην έκθεση , η οποία συζητήθηκε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων τονίζεται ότι «οι ελληνικές αρχές προσάρμοσαν τις προτεραιότητες πολιτικές με έναν υπεύθυνο τρόπο» στα νέα δεδομένα μετά την πανδημία, κινητοποιώντας ένα μεγάλο ποσό για την ενίσχυση των εισοδημάτων και της ρευστότητας παραμένοντας παράλληλα δεσμευμένες στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη μετά το πέρασμα του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το ΑΕΠ αναμένεται να υποστεί καθίζηση 10% φέτος (ισχυρή ανάκαμψη το 2021) με την ανεργία να αγγίζει το 20% ενώ μετά από αρκετά  χρόνια υπέρβασης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων( πέρυσι ακριβώς στο στόχο) φέτος αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα. Οι θεσμοί εκτιμούν πως θα υπάρξει επιστροφή στα πλεονάσματα το 2021 αν και οι αβεβαιότητες χαρακτηρίζονται εξαιρετικά υψηλές.

Στο μέτωπο της φορολογίας, στην έκθεση σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να αναβάλλουν για το 2021 την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες αλλά και «την ευρύτερη μεταρρύθμιση της φορολογίας ακινήτων», γεγονός που επιβαρύνει το έλλειμμα κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ. Μεταφέροντας τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών, στην έκθεση τονίζεται ότι η «άσκηση» θα επαναληφθεί το φθινόπωρο με ορίζοντα εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Οι θεσμοί σημειώνουν πως οι δαπάνες εξυπηρέτησης του ελληνικού δημοσίου χρέους είναι χαμηλές τα επόμενα χρόνια , καταγράφοντας και ταμειακά διαθέσιμα 34 δις ευρώ στο τέλος Μαρτίου εκ των οποίων τα 26 δις ευρώ ανήκουν στο κράτος και τα υπόλοιπα σε φορείς γενικής κυβέρνησης.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr