ΕΚΤ: Ένεση ρευστότητας 6,6 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες τον Μάιο

0
96

Ρευστότητα 6,6 δισ. ευρώ άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Μάιο για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα έφθασε τα 28,1 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2020 από 21,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Οι ελληνικές τράπεζες προσφεύγουν στην ΕΚΤ και συγκεκριμένα στους μηχανισμούς, με τους οποίους η ΕΚΤ προσφέρει μακρχρόνια ρευστότητα προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Το γεγονός αυτό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα τον Φεβρουάριο ήταν μόλις 7,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ρευστότητα αυτή προσφέρεται από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, δεδομένου ότι το επίτοκιο είναι αρνητικό (-1%). Επίσης, ο μαζικός δανεισμός των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από την ΕΚΤ κατέστη εφικτός μετά τον Απρίλιο, οπότε η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα δέχεται κατ΄εξαίρεση τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση για την παροχη ρευστότητας.

Όπως προκύπτει από τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της ΤτΕ, οι καταταθέσεις του Δημοσίου αυξήθηκαν τον Μάιο στα 25 δισ. ευρώ από 24,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και 21,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Η άνοδος τον Απρίλιο συνδέεται με την έκδοση επταετών ομολόγων ύψους 7 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr