Έκκληση στους Βρετανούς από την υπουργό Εσωτερικών να μη συμμετέχουν σε διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας

0
150

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η Υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Πρίτι Πατέλ, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας υπάγεται η αστυνομία, κάλεσε τους πολίτες να μην παρίστανται σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εν μέσω πανδημίας.

Η κα Πατέλ μιλούσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων σε εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη βίαιη διάλυση από την αστυνομία της αγρυπνίας για τη δολοφονηθείσα Σάρα Έβεραρντ το Σάββατο στο Κλάπαμ του νοτίου Λονδίνου.

Η υπουργός χαρακτήρισε τις εικόνες από την επέμβαση της αστυνομίας «λυπηρές» και πρόσθεσε ότι «ακούει» τις ανησυχίες των γυναικών για την ασφάλειά τους, αλλά ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση «υποστηρίζει την αστυνομία μας στην καταπολέμηση του εγκλήματος και στην προστασία του κοινού».

Αναφερόμενη στην αγρυπνία του Σαββάτου και σε μελλοντικές ανάλογες εκδηλώσεις σημείωσε ότι τέτοιες εκδήλωσες δεν είναι σύννομες αυτή την περίοδο: «Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας μας. Αλλά το καθήκον της κυβέρνησης παραμένει να αποτρέψει την απώλεια περισσότερων ζωών λόγω της πανδημίας».

Την ώρα που οι βουλευτές συζητούν την υπόθεση, καθώς και νομοσχέδιο που επιτρέπει τη διάλυση διαδηλώσεων που κρίνονται από την αστυνομία ως «σοβαρή παρενόχληση» της καθημερινότητας, νέα συγκέντρωση-αγρυπνία σχηματίζεται στην πλατεία απέναντι από το κοινοβούλιο. Στο πρώτο μισάωρο στην πλατεία βρίσκονταν αρκετές εκατοντάδες άτομα.

Η κα Πατέλ επιβεβαίωσε επίσης τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας από την Επιθεώρηση Αστυνομικού Σώματος για τα γεγονότα του Σαββάτου στο Κλάπαμ.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr