Έκκληση Μπορέλ για ενίσχυση της επιχείρησης «Ειρήνη» για το εμπαρκο όλων στη Λιβύη

0
78

Βρυξέλλες, Γιάννης Παλιολόγος

Την ανάγκη ενίσχυσης της επιχείρησης «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη τόνισε προ ολίγου ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια Ζοσέπ Μπορέλ. Σε συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., ο κ. Μπορέλ είπε ότι η επιχείρηση «ήδη φέρνει αποτέλεσμα», αλλά «θα μπορούσε να κάνει περισσότερα και να τα κάνει καλύτερα».

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αυτή τη στιγμή η «Ειρήνη» διαθέτει μόλις δύο πλοία (ένα ελληνικό και ένα ιταλικό) και τρία αεροσκάφη – «χρειαζόμαστε περισσότερα». Η πρόδρομός της, η επιχείρηση «Σοφία», που είχε ως αποστολή την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης, είχε πέντε πλοία στη διάθεσή της, θύμισε ο κ. Μπορέλ. Όπως ανέφερε, ζήτησε από τους υπουργούς Άμυνας την παροχή όλων των μέσων και των πληροφοριών που μπορούν να διαθέσουν «ώστε να ενισχυθεί η επιχείρηση». «Θα δούμε πού θα βρισκόμαστε σε λίγες εβδομάδες», σημείωσε. «Ελπίζω να εισακουστώ».

Η επιχείρηση «Ειρήνη», σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, έχει ήδη σταματήσει περισσότερα από 130 πλοία. Σχετικά με την πιθανότητα συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, ο κ. Μπορέλ είπε ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις βρίσκονται εν εξελίξει και ελπίζει να μπορέσουν να ολοκληρωθούν «στις επόμενες μέρες».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία αρνήθηκε έλεγχο σε φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας που εισήλθε στην περιοχή ευθύνης της «Ειρήνης», στα νότια της Κρήτης, και που πορευόταν προς τη Λιβύη. Όπως έγραψε η «Κ», η φρεγάτα του Π.Ν. «Σπέτσαι» εντόπισε το πλοίο, συνοδευόμενο από τρεις τουρκικές φρεγάτες και άρχισε να το ακολουθεί, με εντολή από το επιχειρησιακό στρατηγείο της «Ειρήνης» στη Ρώμη. Όταν η ελληνική φρεγάτα έθεσε ερωτήσεις στο πλοίο για την πορεία και το φορτίο του, έλαβε απάντηση από μία εκ των τουρκικών φρεγατών ότι το συγκεκριμένο πλοίο βρίσκεται υπό την προστασία της Τουρκίας. Η τουρκική φρεγάτα απέτρεψε ελληνικό ελικόπτερο από το να τραβήξει φωτογραφίες του φορτηγού πλοίου.   

Ο κ. Μπορέλ ρωτήθηκε για το περιστατικό και είπε ότι η τουρκική φρεγάτα ανέφερε ότι το πλοίο μετέφερε ιατρικά είδη στη Λιβύη. «Επικοινωνήσαμε με τις τουρκικές αρχές για να επιβεβαιώσουν αυτήν την πληροφορία», είπε ο κ. Μπορέλ, προσθέτοντας ότι ενημερώθηκε και ο ΟΗΕ  – χωρίς να εξηγήσει την αποτυχία να διενεργηθεί έλεγχος.

Ενίσχυση της επιχείρησης «IRINI» με ναυτικά μέσα ζήτησε ο ΥΦΕΘΑ Αλκ. Στεφανής στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΑΜ της ΕΕ

Την ανάγκη για ενίσχυση  με ναυτικά μέσα της επιχείρησης «IRINI» για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, επισήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, στην παρέμβαση του, στη διάρκεια της  άτυπης συνόδου των υπουργών ‘Άμυνας της ΕΕ η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Παράλληλα, επέκρινε τον τουρκικό παρεμβατισμό στη Λιβύη, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε., ως ουσιώδους παράγοντα για τη διατήρηση της ανθεκτικότητας που πρέπει να επιδείξει η Ένωση, απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην υποκινηθείσα από την Τουρκία, μαζική και οργανωμένη μετακίνηση μεταναστών στα σύνορα του Έβρου, καθώς και την ενορχηστρωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης που την υποστήριζε.

Αναφορικά με τις αμυντικές πρωτοβουλίες, ο κ. Στεφανής τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στη σύνταξη ανάλυσης κοινής εκτίμησης απειλών, καθώς και την έμφαση που θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών – μελών.

Υπογράμμισε  ότι, στο πλαίσιο Αναθεώρησης της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να μειωθεί το Επίπεδο Φιλοδοξίας της Ε.Ε. (Level of Ambition), αλλά να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής της.  

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr