ΕΕ: Συμφωνία για τον «περιορισμό των τιμών της ενέργειας» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

0
89

“H EE κατέληξε σε συμφωνία για την ενέργεια. Επικρατεί η ενότητα και η αλληλεγγύη”, ανέφερε πριν από λίγο σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.  

Σε συμφωνία για τη λήψη μέτρων προκειμένου να «συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας», ήρθαν τα ξημερώματα  οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίαζαν στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου που δόθηκε στη δημοσιότητα, η συμφωνία που επετεύχθη κινείται σε τρείς άξονες:
στην μείωση ζήτησης, στην ασφάλεια εφοδιασμού και στην μείωση των τιμών ενέργειας για επιχειρήσεις νοικοκυριά.

Η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλούνται επίσης να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις για τα επιπλέον μέτρα, έχοντας λάβει υπόψη τα υπάρχοντα συμβόλαια.
Προς επίλυση παραμένει το θέμα για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο αναφέρεται ότι θα τεθεί προς περαιτέρω επεξεργασία από τους υπουργούς Ενέργειας.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για την ενέργεια. Επικράτησε η ενότητα και η αλληλεγγύη. Συμφωνήθηκε να εργαστούμε για μέτρα περιορισμού των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω Twitter.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Υπήρχε ισχυρή βούληση” για την επίτευξη συμφωνίας

“Υπήρχε ισχυρή βούληση” για την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας ότι από τη μια, “διαφορετικά κράτη-μέλη έχουν διαφορετικές προτεραιότητες”, όμως από την άλλη έγιναν σημαντικά βήματα.

Ερωτηθείσα γιατί χρειάστηκαν τόσες ώρες για να υπάρξει συμφωνία και εάν θα μπορούσαν να κατηγορηθούν κράτη μέλη πως δίνουν έμφαση στα δικά τους συμφέροντα την ώρα που η ΕΕ αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση, η κυρία φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι έγιναν “πολύ έντονες, αλλά εποικοδομητικές συζητήσεις και υπήρχε ισχυρή βούληση —το νιώσαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο— να φτάσουμε σε κοινό συμπέρασμα”.

Όσον αφορά στο τι συμφώνησαν οι 27, υπογράμμισε ότι “η κοινή αγορά είναι μεγάλο βήμα μπροστά, είναι οι κανόνες κοινής χρήσης του φυσικού αερίου, οι συμφωνίες αλληλεγγύης και οι κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση σοβαρής διακοπής. Είναι το ζήτημα των υπερβολικών τιμών και πώς θα τις περιορίσουμε. Υπάρχουν δύο διαφορετικά μοντέλα στο τραπέζι πάνω στα οποία θα εργαστούμε. Το ένα στο επίπεδο του TTF, το άλλο αφορά στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας”.

Ταυτόχρονα, είναι “κορυφαίο” το “μεγάλο ζήτημα της επένδυσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ευρωπαϊκή βιομηχανία σε όλη την Ευρώπη, να τις προετοιμάσουμε για το μέλλον, να τις βοηθήσουμε να ξεπεράσουν το δύσκολο διάστημα των υψηλών τιμών ενέργειας, να μπορέσουν να προχωρήσουν και να εκσυγχρονιστούν”, πρόσθεσε η η πρόεδρος της Κομισιόν.

Σαρλ Μισέλ: “Ισχυρή ένδειξη ενωμένης προσέγγισης”

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι “πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, δύσκολο ζήτημα, περίπλοκο ζήτημα. Είμαστε όλοι ξεκάθαροι, αυτό που αποφασίσαμε είναι το πολύ ισχυρό πλαίσιο που θα διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο για να επιτύχουμε τον στόχο για τον οποίο είμαστε αποφασισμένοι”.

“Γνωρίζαμε ότι θα ήταν ένα δύσκολο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το γεγονός ότι καταφέραμε να έχουμε συμφωνία μόλις σε μερικές ώρες κατά την γνώμη μου είναι πολύ ισχυρή ένδειξη ενωμένης προσέγγισης και αποφασιστικότητας να ενεργήσουμε μαζί, με ευρωπαϊκό τρόπο” πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr