Διπλωματικό επεισόδιο Πολωνίας – Νότιας Αφρικής: Οι πολωνικές Αρχές απαγόρευσαν σε σωματοφύλακες του προέδρου Ραμαφόζα να αποβιβαστούν

0
27

Ο επικεφαλής της ασφάλειας του Ραμαφόζα, στρατηγός Γουόλι Ρουντ, κατηγόρησε τις πολωνικές αρχές για «ρατσισμό» και ότι «θέτουν σε κίνδυνο» τη ζωή του προέδρου

Άνδρες της υπηρεσίας ασφαλείας του Νοτιοαφρικανού προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα, που επρόκειτο να τον συνοδεύσουν σήμερα στην αποστολή του στην Ουκρανία, κρατήθηκαν στην Πολωνία, γεγονός που προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της ασφάλειας του Ραμαφόζα, στρατηγός Γουόλι Ρουντ, κατηγόρησε τις πολωνικές αρχές για «ρατσισμό» και ότι «θέτουν σε κίνδυνο» τη ζωή του προέδρου, αφού οι άνδρες του μπλοκαρίστηκαν μετά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Σοπέν της Βαρσοβίας.

Η πολωνική κυβέρνηση αντέδρασε σήμερα χαρακτηρίζοντας «άτοπες» τις δηλώσεις του Ρουντ και εξηγώντας ότι ορισμένα από τα πρόσωπα που επέβαιναν στο αεροσκάφος από τη Νότια Αφρική δεν διέθεταν άδεια οπλοφορίας και κατά συνέπεια δεν τους επιτράπηκε να αποβιβαστούν.

«Επικίνδυνα υλικά βρίσκονταν μέσα στο αεροπλάνο και οι Νοτιοαφρικανοί δεν είχαν άδεια να τα μεταφέρουν» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωσή του. «Επιπλέον, υπήρχαν στο αεροπλάνο πρόσωπα, για την παρουσία των οποίων δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων οι πολωνικές αρχές», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, ο Στανισλάβ Ζάριν, είπε ότι δεν επιτράπηκε σε ορισμένα πρόσωπα να αποβιβαστούν από το αεροσκάφος με τα όπλα τους.

Η πτήση τσάρτερ αναχώρησε από την Πρετόρια νωρίς το πρωί της Πέμπτης, μεταφέροντας συνολικά 120 πρόσωπα. Μεταξύ αυτών ήταν μέλη της ασφάλειας του προέδρου και δημοσιογράφοι που θα τον συνόδευαν στο ταξίδι του στο Κίεβο, στο πλαίσιο της μεσολαβητικής, ειρηνευτικής αποστολής του.

Ο Ραμαφόζα έφτασε την Πέμπτη στη Βαρσοβία με το προεδρικό αεροσκάφος Inkwazi και σήμερα πήγε με τρένο στο Κίεβο.

Το επεισόδιο στο αεροδρόμιο προκάλεσε την οργή του στρατηγού Ρουντ ο οποίος παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου μέσα στο αεροπλάνο. «Μας καθυστερούν, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του προέδρου. Λένε ότι δεν έχουμε άδειες, έχουμε άδειες» είπε, παραδεχόμενος ωστόσο ότι ορισμένα μέλη της ομάδας του δεν διέθεταν τα αναγκαία αντίγραφα των εγγράφων. «Δείτε πόσο ρατσιστές είναι», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ραμαφόζα, Βίνσεντ Μαγκουένια, χαρακτήρισε «λυπηρό» το συμβάν, υποστηρίζοντας όμως ότι δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ασφάλεια του Νοτιοαφρικανού προέδρου. «Η αποστολή εκτυλίσσεται όπως προβλεπόταν. Ο πρόεδρος έφτασε στο Κίεβο με ασφάλεια», είπε.

Οι Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν συνομιλίες με τους Πολωνούς ομολόγους τους για να αρθεί το αδιέξοδο και να επιτραπεί στους σωματοφύλακες και τους δημοσιογράφους –που παρέμειναν επίσης μέσα στο αεροπλάνο– να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Σήμερα το απόγευμα ορισμένοι δημοσιογράφοι επιτράπηκε να αποβιβαστούν, αφού έμειναν για περισσότερες από 24 ώρες μπλοκαρισμένοι.

Μετά το Κίεβο, η αντιπροσωπεία των Αφρικανών ηγετών θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη για να συναντηθεί αύριο Σάββατο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Μαγκουένια είπε ότι ελπίζει πως θα επιτραπεί στην ομάδα των Νοτιοαφρικανών που παραμένει στη Βαρσοβία να συνοδεύσει τον Ραμαφόζα και την υπόλοιπη αντιπροσωπεία στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr