Δημοσκόπηση: Εμπόδιο για ταξίδια Βρετανών στο εξωτερικό και η «κορωνοφοβία»

0
89

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το 73% των Βρετανών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της Daily Mail δηλώνουν ότι δε θα αισθάνονταν ασφαλείς να μπουν σε αεροπλάνο στο εγγύς μέλλον.

Από τα μέσα Μαρτίου το Foreign Office έχει θέσει σε ισχύ ταξιδιωτική σύσταση κατά των μη αναγκαίων ταξιδιών οπουδήποτε στο εξωτερικό. Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει, ωστόσο, ότι πέρα από αυτόν τον αποτρεπτικό παράγοντα, όπως και το μέτρο της καραντίνας που θα εφαρμόζει από τη Δευτέρα το Ηνωμένο Βασίλειο και ήδη εφαρμόζουν διάφορες άλλες χώρες, ένα σημαντικό εμπόδιο στα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό το φετινό καλοκαίρι είναι η «κορωνοφοβία».

Μοιρασμένοι εμφανίζονται οι Βρετανοί και αναφορικά με την ιδέα των αεροπορικών γεφυρών, δηλαδή των εξαιρέσεων από την επικείμενη καραντίνα όσων έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες με λίγα κρούσματα του κορωνοϊού. Το 42% των ερωτηθέντων βρίσκει την ιδέα σωστή, ενώ το 39% διαφωνεί.

Ως προς το ίδιο το μέτρο της καραντίνας για τις διεθνείς αφίξεις, το 42% το υποστηρίζει και το 35% θεωρεί πως θα έπρεπε να είναι ακόμα πιο αυστηρό.

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι μόνο το 14% των ερωτηθέντων Βρετανών σκοπεύουν να πάνε διακοπές στο εξωτερικό φέτος.

Επίσης μόνο το 15% προτίθεται να πάει διακοπές εντός Ηνωμένου Βασιλείου, με ένα ποσοστό 59% να λέει ότι σκοπεύει να αποφύγει τις διακοπές εντελώς για το 2020.

Πριν από την πανδημία μόνο το 27% των ερωτηθέντων δε θα πήγαινε διακοπές.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται μετά από την έρευνα της διαδικτυακής πλατφόρμας σύγκρισης τιμών ταξιδιωτικών πακέτων TravelSupermarket που έδειξε ότι αν και τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι αναζητήσεις για διακοπές στο εξωτερικό έχουν αυξηθεί, κυρίως προς Ισπανία (+52%) και Ελλάδα (+51%), η πλειοψηφία αυτών των αναζητήσεων αφορά το καλοκαίρι του 2021 ή το έστω το φετινό φθινόπωρο, με δημοφιλέστερα μήνα τον Οκτώβριο.

Εξάλλου, πρόχειρη έρευνα της Telegraph δείχνει ότι στις λίγες για την ώρα διαθέσιμες πτήσεις προς κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς οι τιμές είναι σημαντικά μειωμένες. Για την Αθήνα το κόστος του εισιτηρίου είναι έως και 52% μειωμένο για τον Ιούλιο, 43% για τον Αύγουστο και 36% για το Σεπτέμβριο.

Πάντως ειδικοί που επικαλείται η εφημερίδα παροτρύνουν τους επίδοξους ταξιδιώτες να αναζητήσουν πτήσεις με ευέλικτο εισιτήριο, καθώς δεν μπορούν να αποκλείσουν ακυρώσεις προγραμματισμένων πτήσεων είτε λόγω ταξιδιωτικής σύστασης, είτε λόγω καραντίνας, είτε λογω χαμηλής πληρότητας αεροσκαφών.

Πηγή: skai.gr