Δίαυλος επικοινωνίας ΕΕ – Ρωσίας: Ετοιμάζεται τηλεδιάσκεψη Πούτιν με Μέρκελ, Μακρόν

0
34

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεργάζεται με το Παρίσι και το Βερολίνο για την προετοιμασία μιας τηλεδιάσκεψης στην οποία θα συμμετάσχουν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν για να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας και άλλα ζητήματα, η οποία όμως δεν θα έχει την μορφή του σχήματος «των τεσσάρων της Νορμανδίας».

«Προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με το Βερολίνο και το Παρίσι» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε αν πράγματι σχεδιάζονταν μια τέτοια τηλεδιάσκεψη και πότε θα πραγματοποιηθεί, προσθέτοντας ότι «μόλις υπάρξουν αποτελέσματα μιας τέτοιας συμφωνίας, θα σας ενημερώσουμε».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ είχε δηλώσει ότι στις 29 Μαρτίου δεν θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη μεταξύ Πούτιν, Μέρκελ και Μακρόν.

Ερωτηθείς γιατί στον κατάλογο των συμμετεχόντων στις συνομιλίες δεν υπάρχει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Πεσκόφ απάντησε «επειδή δεν πρόκειται για κάποια διοργάνωση υπό το σχήμα των ‘τεσσάρων της Νορμανδίας’». «Υπάρχουν πολλά ζητήματα και άλλα που θα συζητηθούν εκεί. Δεν είναι συνάντηση ‘των τεσσάρων της Νορμανδίας’», είπε ο Πεσκόφ, χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι τα άλλα ζητήματα που θα συζητηθούν.

Την περασμένη εβδομάδα, με μια σκληρή δήλωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν έχει σχέσεις με την ΕΕ ως οργανισμό και πως οι σχέσεις των δυο μερών καταστράφηκαν «από τις μονομερείς αποφάσεις των Βρυξελλών».

«Αν και εφόσον οι Ευρωπαίοι θεωρήσουν σωστό να εξαλείψουν αυτές τις ανωμαλίες στις επαφές με τον μεγαλύτερό τους γείτονα, φυσικά, θα είμαστε έτοιμοι να ανοικοδομήσουμε τις σχέσεις αυτές με βάση την ισότητα, την αναζήτηση της εξισορρόπησης των συμφερόντων», είχε δηλώσει ο Λαβρόφ.

Τι είναι το σχήμα της Νορμανδίας

Το λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας» οφείλει το όνομά του στην πρώτη συνάντηση μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ, του τότε γάλλου προέδρου Ολάντ, του ρώσου προέδρου Πούτιν και του ουκρανού ομολόγου του Ποροσένκο το 2014 στη Νορμανδία, με αντικείμενο τη Συμφωνία του Μινσκ για την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ,

Πηγή: skai.gr