Διάσκεψη Μονάχου: «Θα στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί» δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

0
20

Ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσε όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα, να παραδώσουν άρματα μάχης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί», επανέλαβε σήμερα ο Όλαφ Σολτς από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακροχρόνιο πόλεμο»

Ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσε όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα, να παραδώσουν άρματα μάχης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και, απευθυνόμενος στη Μόσχα, δήλωσε ότι «ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός».

«Η Ουκρανία είναι πιο ενωμένη από ποτέ και η Ευρώπη στέκεται πίσω από την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Σολτς, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική από τη νίκη μας» και ζήτησε ξανά μεγαλύτερη στρατιωτική στήριξη από τη Δύση.

«Όσο πιο γρήγορα ο Πούτιν συνειδητοποιήσει ότι η ιμπεριαλιστική κοσμοθεωρία του δεν θα κερδίσει, τόσο πιο πιθανό είναι να τελειώσει σύντομα» ο πόλεμος, πρόσθεσε ο Σολτς και υπογράμμισε ότι «οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση δεν θα παρατείνουν τον πόλεμο – αντιθέτως».

Ο καγκελάριος ξεκαθάρισε πάντως για μία ακόμη φορά ότι η Γερμανία, η οποία, όπως επισήμανε, είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ουκρανίας σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην ηπειρωτική Ευρώπη, δεν θα προχωρήσει μόνη της, αλλά πάντα σε συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους της, ενώ, ειδικά για το ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών, δήλωσε ότι «δεν είναι στο τραπέζι» και ότι πρέπει η προσοχή να δοθεί στην υλοποίηση των ήδη ειλημμένων αποφάσεων. Με το βλέμμα στις χώρες που διστάζουν να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «όσοι μπορούν να προμηθεύσουν τέτοια άρματα, πρέπει να το κάνουν και στην πράξη».

Ο καγκελάριος εξέφρασε πάντως κατ’ επανάληψη την πεποίθηση ότι η στήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί, όπως θα συνεχιστεί και η αντίστοιχη στήριξη από την πλευρά των πολιτών και ανέφερε ότι «ο Πούτιν δεν περίμενε ποτέ αυτή την ενότητα και αυτή την αλληλεγγύη». Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στην «ισχυρή συμμαχία» με τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr