Διαμαρτυρία Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας για την αλλαγή καθεστώτος στην Αγία Σοφία

0
108

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την έντονη διαμαρτυρία της, για τα σχέδια του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από διακεκριμένο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO σε τζαμί, εκφράζει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, τονίζοντας ότι οι εν λόγω σχεδιασμοί προκαλούν αγανάκτηση.

Πρόκειται για διεθνή οργανισμό στον οποίο μετέχουν αντιπροσωπείες βουλευτών από εθνικά κοινοβούλια ολόκληρης της υφηλίου. Με κοινή δήλωση των μελών του επισημαίνει την ανάγκη προστασίας του μουσειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και σεβασμού της ιστορικότητάς της.

Ενώνοντας τη φωνή τους με εκείνες της διαμαρτυρίας παγκοσμίως, τα μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, υπογραμμίζουν ότι τυχόν αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας της Αγίας Σοφίας, θα αποτελέσει πλήγμα στις σχέσεις συνεργασίας και αλληλοκατανόησης και εντέλει θα τραυματίσει τη διαομολογιακή ειρήνη.

Σημειώνεται ότι η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση

Ορθοδοξίας με πενταμελή αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο βουλευτής

Μάξιμος Χαρακόπουλος και μέλη της οι βουλευτές Αθανάσιος  Δαβάκης, Σταύρος Καλαφάτης, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Ιωάννης Σαρακιώτης.

Η πλήρης δήλωσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας έχει ως εξής:

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) διαπιστώνει πως η ξαφνική και

απρόκλητη συζήτηση για την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την λειτουργία του ιστορικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, προκαλεί αισθήματα απορίας και αγανάκτησης προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, κάθε πιστό, ο οποίος με τη δράση και την προσευχή του προσπαθεί να διατηρήσει και να ενισχύσει την κατανόηση μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων θρησκειών.

Την παρούσα χρονική στιγμή οι πιστοί σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται ώστε να εξέλθουν

ανανεωμένοι απ’ αυτόν τον σκληρό και καταστροφικό αγώνα με τον covid19,  να επανασχεδιαστεί το μέλλον, να ουσιαστικοποιηθούν οι  μεταξύ μας συνεργασίες και να επανακαθοριστεί το πλέγμα σχέσεων μέσα στο οποίο ζούμε και αποφασίζουμε, ενδυναμώνοντας όλους τους  κοινωνικούς θεσμούς μας, βασισμένοι  στις αρχές της αλληλοκατανόησης και της αλληλοβοήθειας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Μνημείο, που βρίσκεται στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς. Χτίστηκε περίπου πριν από χίλια πεντακόσια χρόνια, το 537,  από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό, και το 1935, μετά από τη απόφαση του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, μετατράπηκε σε μουσείο και τόπο έλξης όλων των επισκεπτών της Κωνσταντινούπολης.

Οποιαδήποτε αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος δεν εξυπηρετεί καμία προοπτική συνεργασίας, κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση των προβλημάτων των πολιτών σε όλον τον κόσμο και θα εκμηδενίσει κάθε προσπάθεια διαθρησκευτικής συμβολής στην επίλυσή τους, αλλά και προφανώς θα τραυματίσει τη διαομολογιακή ειρήνη».

Πηγή: skai.gr