Δίαιρει και βασίλευε από Τουρκία: Συμβιβαστική η Φινλανδία, προκλητική η Σουηδία, λέει τώρα ο Τσαβούσογλου

0
21

Διαλλακτικός απέναντι στην Φινλανδία, αλλά αδιάλλακτος απέναντι στην Σουηδία, όσον αφορά στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, εμφανίστηκε από το Βερολίνο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος ειδικά στην Στοκχόλμη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ την κατηγόρησε για «προκλητικές» δηλώσεις.

«Οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας δυστυχώς δεν είναι εποικοδομητικές. Συνεχίζει να κάνει προκλητικές δηλώσεις» υποστήριξε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, στο περιθώριο της άτυπης συόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος υιοθέτησε, αντίθετα, έναν πιο διαλλακτικό τόνο έναντι της Φινλανδίας, για την οποία δήλωσε πως δείχνει «μεγάλο σεβασμό» για τις «ανησυχίες» της Άγκυρας.

«Όμως δεν βλέπουμε το ίδιο και από τη Σουηδία» επέμεινε.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την Παρασκευή την αντίθεσή του στην ένταξη αυτών των δύο χωρών, λέγοντας ότι χρησιμεύουν ως «πανδοχείο για τους τρομοκράτες του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, αλλά και από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

«Υποστηρίζουμε ανέκαθεν την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. (…) Όμως το γεγονός ότι αυτές οι δύο χώρες είναι σε επαφή με τα μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, το ότι η Σουηδία τους στέλνει όπλα και το ότι επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Τουρκία, αντιβαίνουν στο πνεύμα της συμμαχίας» υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Κατά τη συνάντησή του με τους δύο υπουργούς, αυτοί οι τελευταίοι του έκαναν προτάσεις με στόχο να «απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας» πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε πως περιμένει να δει «τις εγγυήσεις» που θα προταθούν από τις δύο χώρες.

«Πρέπει οπωσδήποτε να μπει ένα τέλος στην υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων και να αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές προς την Τουρκία. Δεν το λέω για να κάνω παζάρι, αλλά επειδή αυτό σημαίνει να είναι κανείς σύμμαχος» επέμεινε.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr