Δένδιας: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τον Έλληνα πρόξενο ασφαλή πίσω στην Ελλάδα

0
39

Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ό,τι θα πράξει ότι είναι δυνατόν για την ασφαλή επιστροφή του Έλληνα προξένου στην Ελλάδα εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τη ΓΓ του ΟΑΣΕ Χέλγκα Σμιντ. Ο Έλληνας πρόξενος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη στο κτίριο του ΟΑΣΕ. 

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τη Βρετανή ομόλογό του Λιζ Τρας, τονίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει σημαντικός γεωπολιτικός παίκτης. 

Η δήλωση Δένδια αναλυτικά

«Είχα μια μακρά συζήτηση με την ΓΓ του ΟΑΣΕ, την Χέλγκα Σμιντ, με κύριο αντικείμενο τα ζητήματα που αφορούν τη Μαριούπολη και την ασφάλεια του Έλληνα Προξένου που φιλοξενείται αυτή τη στιγμή στο κτίριο του ΟΑΣΕ στη Μαριούπολη (δηλώσεις μετά τη συνάντηση με την ΓΓ του ΟΑΣΕ). Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τον Έλληνα πρόξενο ασφαλή πίσω στην Ελλάδα. Θα ήθελα, με αυτή την ευκαιρία, να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στους Έλληνες διπλωμάτες, που με κίνδυνο της ζωής τους, προσπάθησαν να εκκενώσουν Έλληνες πολίτες και ομογενείς από την Ουκρανία αυτή τη δύσκολη στιγμή. Από εκεί και πέρα, κάναμε και μια γενική επισκόπηση της εξαιρετικά δύσκολης και δυσάρεστης κατάστασης. Η ρωσική εισβολή έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Και συζητήσαμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μερικές πτυχές τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι εκτός ΕΕ, παραμένει ένας πολύ σημαντικός γεωπολιτικός παίκτης. Ήταν η 4η φορά που συναντήθηκα με Βρετανό ΥΠΕΞ, σε αυτή την περίπτωση με τη Λιζ Τρας, τα 3 σχεδόν χρόνια που είμαι ΥΠΕΞ της Ελλάδας. Αυτή τη φορά συναντηθήκαμε κάτω από το κράτος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και συζητήσαμε τα τεράστια προβλήματα ασφάλειας που η εισβολή αυτή δημιουργεί τόσο για τις χώρες μας όσο και για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Συζητήσαμε για τα Δυτικά Βαλκάνια, το Σαχέλ, τη Βόρεια Αφρική, τη Λιβύη τη Μέση Ανατολή. Συζητήσαμε επίσης και για το πώς μπορεί η ανθρωπότητα να βγει από αυτή την τεράστια περιπέτεια που μας έβαλε η ρωσική εισβολή». 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr