Δένδιας σε Λαβρόφ: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας

0
290

Τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντησή τους, στη Μόσχα.

Ο κ.Δένδιας, στις κοινές του δηλώσεις με τον κ.Λαβρόφ τόνισε ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η διεθνής προσοχή είναι αλλου στραμμένη. 

Όπως είπε, η Τουρκία προφανώς εκμεταλλεύεται ότι η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη σε άλλο σημείο του πλανήτη και θέτει ανυπόστατες αξιώσεις για ζητήματα που αφορούν την ελληνική κυριαρχία.

Ο υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε ότι η χώρα μας παγίως τάσσεται υπέρ του εποικοδημητικού διαλόγου, αλλά θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εθνική της αξιοπρέπεια έναντι οιασδήποτε απειλής. 

Ειδικά για τα περί αποστρατιωτικοποίησης, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Άγκυρα διατηρεί μια στρατιά απέναντι από τα ελληνικά νησιά, ενώ έχει εκδώσει και casus belli, μια απειλή πολέμου -την μόνη στον πλανήτη, αν η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματα που προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας.

Χαρακτήρισε απολύτως προσχηματικές τις τουρκικές αιτιάσεις, θυμίζοντας ότι η συμφωνία αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων ήταν μια συμφωνία που έγινε τότε υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης και συνεπώς η Τουρκία δεν αντλεί το παραμικρό δικαίωμα από αυτή.

O Λαβρόφ από την πλευρά του σχολίασε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τα παράπονά της προς τους δυτικούς της συμμάχους «επειδή φουσκώνουν τη φασαρία αυτή εκ του μηδενός για να προωθήσουν προφανώς τα δικά τους συμφέροντα».

Επανέλαβε ότι η Μόσχα τάσσεται σταθερά υπέρ της διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πως η Ρωσία θα είναι έτοιμοι στο βαθμό που περνά από το χέρι της να συνδράμει για τη δημιουργία συνθηκών διευθέτησης.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr