Δένδιας: Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στη διεθνή κοινότητα του 21ου αιώνα

0
90

Την εκτίμηση ότι το σύνολο των χωρών που προσβλέπουν σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον και στην Ευρώπη θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούκστρα (Wopke Hoekstra).

Σε κοινές δηλώσεις στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Βόπκε Χούκστρα, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η ρωσική εισβολή καταδεικνύει ότι κάθε αναθεωρητισμός, κάθε παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου δεν έχει θέση στη διεθνή κοινότητα του 21ου αιώνα.

Εξίσου, τόνισε πως η καταδίκη πρέπει να είναι άμεση και πρέπει να υιοθετούνται βαριές κυρώσεις σε όποιους παραβαίνουν τους κανόνες. Προσέθεσε πως η Ελλάδα, όπως και η Ολλανδία, έχουν συμμετάσχει στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία παρά το τίμημα που έχει η απόφαση αυτή και για τις δύο οικονομίες.

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να κάνει ό,τι το δυνατόν για την ομογένεια στην Ουκρανία»

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκε πώς μπορούν ως Ευρωπαίοι εταίροι, αλλά και ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι, να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κρίση του 21ου αιώνα, όπως τη χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Ολλανδό ομόλογό του για τη χθεσινή του επίσκεψή του στην Οδησσό, κατά την οποία μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, συναντήθηκε με μέλη της ελληνικής ομογένειας της πόλης, την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Ουκρανίας, τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, τον δήμαρχο της Οδησσού και ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του ελληνικού γενικού προξενείου στην πόλη, του μόνου ευρωπαϊκού προξενείου που υπάρχει εκεί.

Όπως είπε, μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως φάρμακα και ευχαρίστησε τους Γιατρούς του Κόσμου για τη συνεισφορά τους.

Μάλιστα, ανακοίνωσε πως θα υπάρξει συνέχεια υπό τον συντονισμό του γενικού διευθυντή Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Διακόπουλο, γιατί η «ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δεσμευθεί να κάνει ό,τι το δυνατόν για την ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία».

Επίσης, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα «φρικιαστικά εγκλήματα εναντίον Ουκρανών αμάχων που ανακαλύφθηκαν χθες στην Μπούκα, κοντά στο Κίεβο» και κατέστησε σαφές ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν γι’ αυτές τις πράξεις τους, τις οποίες καταδίκασε απερίφραστα. Περαιτέρω, δεσμεύθηκε πως η Ελλάδα, με τις όποιες δυνατότητές της, θα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Οι σχέσεις Ελλάδας-Ολλανδίας παρουσιάζουν ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια»

Πέρα από την Ουκρανία, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες παρουσιάζουν ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, όπως παρατήρησε ο Νίκος Δένδιας. Ειδικότερα, γνωστοποίησε πως εξετάστηκαν οι προοπτικές των δύο χωρών στον οικονομικό τομέα και σημείωσε πως η Ολλανδία κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

H Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «συμφωνούμε ότι οι οικονομικές μας σχέσεις μπορούν να διευρυνθούν», παρατηρώντας ότι το εμπορικό ισοζύγιο είναι δραματικά εις βάρος της χώρας μας και προέταξε πως θέλει οι δύο χώρες να κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι πιο ισοσκελισμένη η εικόνα. Στο πρίσμα των διμερών σχέσων, προσέθεσε πως η Ελλάδα αναμένει την επίσημη επίσκεψη του Βασιλιά της Ολλανδίας, η οποία αναβλήθηκε λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Ακόμη, εξετάστηκε η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, με έμφαση την αμοιβαία υποστήριξή τους για την εκλογή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη συμμετοχή της Ολλανδίας στη Frontex, στην επιχείρηση «Ποσειδών», και άρα στην προστασία των ελληνικών εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, όπως σημείωσε.

Υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ολλανδό ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, τη Μέση Ανατολή, τη Λιβύη, τα Δυτικά Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την κοινή υποστήριξη της Ελλάδας και της Ολλανδίας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ολλανδός ΥΠΕΞ: Η σχέση Ελλάδας – Ολλανδίας είναι σημαντική και εξαιρετική

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Βόπκε Χούκστρα, τόνισε πως αν και οι διμερείς σχέσεις δεν είναι τόσο μακραίωνες, οι δεσμοί είναι στενοί και μακροχρόνιοι.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, όπως επισήμανε, οι θεσμοί της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έχουν πολύ μεγάλη σημασία και τόνισε πως η Ελλάδα και η Ολλανδία έχουν κάνει άλματα για την προώθηση της διεθνούς έννομης τάξης, της ασφάλειας και μια βιώσιμη, καινοτόμα και σύγχρονη Ευρώπη.

Εστιάζοντας στη διμερή φιλία και συνεργασία τους εντός της ΕΕ, ανέφερε πως είναι πιο σημαντική από ποτέ άλλοτε. Συνέχισε πως οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν και να σταθούν ενωμένοι, «έτσι ώστε να μπορέσουμε να σεβαστούμε τις δημοκρατικές αξίες, που τώρα βρίσκονται υπό απειλή».

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι δύο χώρες και η ΕΕ πρέπει να σταθούν ενωμένες σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία και θα πρέπει να ενεργήσουν για να σταματήσει ο πόλεμος.

Επισημαίνεται πως αυτή ήταν η πρώτη του επίσκεψη του Βόπκε Χούκστρα στην Ελλάδα με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr