Δένδιας από Ουκρανία: Οι επιθέσεις σε αμάχους αποτελούν εγκλήματα πολέμου – Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού

0
67

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ουκρανός ομόλογός του, Ντμίτρο Κουλέμπα, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου μέσα από το καταφύγιο

Σε καταφύγιο του Κιέβου συναντήθηκαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ουκρανός ομόλογός του, Ντμίτρο Κουλέμπα, καθώς ενώ βρισκόταν στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση των δύο ανδρών ήχησαν οι προειδοποιητικές σειρήνες. Αμέσως κατευθύνθηκαν προς το καταφύγιο όπου και συνέχισαν τη συζήτησή τους.

Μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο υπουργοί προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη τύπου μέσα από το καταφύγιο.

Δένδιας

«Η πόλη και η υπόλοιπη χώρα γίνονται καθημερινά στόχος βίαιων επιθέσεων.Με αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων άοπλων, αθώων ανθρώπων. Η Ελλάδα καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις, με τον σαφέστερο τρόπο. Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Είμαι εδώ σήμερα για να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης στην ουκρανική κυβέρνηση και το γενναίου ουκρανικού λαού. Για την Ελλάδα, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των λαών είναι το ιερό ευαγγέλιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από την πρώτη μέρα καταδικάσαμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε:

«Μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη είναι μεταξύ των θυμάτων των ρωσικών επιθέσεων τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτές οι απώλειες είναι αποτέλεσμα μιας πολύ μακράς λίστας τυφλών επιθέσεων εναντίον πολιτών που εξαπολύθηκαν από το ρωσικό στρατό. Η Ελλάδα είναι βαθιά δεσμευμένη στην καταδίκη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου. Έχω στείλει γράμμα στο Δικαστήριο και το έχω επισκεφτεί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη. Υποστηρίζουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την απόδοση στάτους υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία. Έχουμε προσφέρει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους Συμμάχους που θέλουν να στείλουν βοήθεια.  Ανταποκριθήκαμε αποτελεσματικά στην ανάγκη χιλιάδων Ουκρανών που αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο μακριά από τον πόλεμο».

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στην Τουρκία και τις συνεχή προκλητική συμπεριφορά που δείχνει. «Οι Έλληνες έχουμε επίσης έναν μεγάλο γείτονα στα Ανατολικά μας. Έναν γείτονα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον μας. Έναν γείτονα που ζητά αποστρατιωτικοποίηση των εδαφών μας, την ώρα που ο ίδιος αναπτύσσει ισχυρές δυνάμεις απέναντι από τα σύνορά μας. Έναν γείτονα που ισχυρίζεται παρανόμως ότι τμήματα του εδάφους μας ανήκουν σ’ αυτόν. Έναν γείτονα που επανειλημμένα λέει ότι θα έρθει μια νύχτα ξαφνικά. Έναν γείτονα που λέει ότι αν δεν υποκύψουμε στις αιτιάσεις του θα έχουμε την τύχη της Ουκρανίας. Η απάντηση μας είναι απλή. Είμαστε με την Ουκρανία. Στεκόμαστε δίπλα στην Ουκρανία» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς ο Νίκος Δένδιας από δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ για τα όσα αντίκρισε επισκεπτόμενος την Ουκρανία είπε: «Είμαι συγκλονισμένος από αυτό που είδα στο Κίεβο και τον θάνατο αμάχων. Αυτό για εμάς συνιστά έγκλημα πολέμου. Ελπίζω ότι η ήττα της Ρωσίας θα γίνει μήνυμα κατά κάθε αναθεωρητικής προσπάθειας». 

Κουλέμπα: Η επίσκεψη Δένδια είναι ένα μήνυμα ότι τίποτα δεν μπορεί να σπάσει τη θέλησή μας

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια και την Ελλάδα για την παροχή βοήθειας στα θέματα της ασφάλειας, αλλά και για την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Είμαι χαρούμενος να υποδεχτώ στους σημερινούς δύσκολους καιρούς τον κ. Δένδια. Ο Έλληνας ομόλογός μου θα μπορούσε να μην έρθει για λόγους ασφαλείας, αλλά ήρθε και αυτό είναι μια πράξη γενναιότητας και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Ευρύς ο κύκλος των θεμάτων που συζητήσαμε, αλλά υπήρξε ο συναγερμός και αναγκαστήκαμε να κατεβούμε στο υπόγειο. Η επίσκεψη του υψηλού Έλληνα αξιωματούχου και η σημερινή συνέντευξη τύπου στο καταφύγιο είναι ένα μήνυμα ότι τίποτα δεν μπορεί να σπάσει τη θέλησή μας» επισήμανε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. 
 
«Ελευθερία ή θάνατος είναι ένα καταπληκτικό σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης και ένα τέτοιο σύνθημα υπήρχε και στην ουκρανική επανάσταση στις αχές του. Ο Ελληνικός λαός καταλαβαίνει καλύτερα από κάθε άλλον τι σημαίνει ο αγώνας για την ελευθερία» τόνισε και συνέχισε: 
 
«Εξέφρασα την ευγνωμοσύνη για την παροχή της βοήθειας στα θέματα της ασφάλειας, αλλά και για την ανθρωπιστική βοήθεια. Το πιο σημαντικό είναι ο οπλισμός που τώρα παραδίδεται από την Ελλάδα στην Ουκρανία για να έχει η χώρα μου την ευκαιρία να προστατεύσει την ακεραιότητα της. Σήμερα ξεκίνησε η παράδοση των τεθωρακισμένων ΒΜΒ-1 και ευχαριστούμε για την βοήθεια. Έθεσα μερικά ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας και συγκεκριμένα συστημάτων για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας. Η Ρωσία μπορεί να εκτοξεύσει όσους πυραύλους θέλει να στέλνει επίστρατους από τις φυλακές αλλά εμείς θα νικήσουμε και θα κρατήσουμε στη μνήμη μας αυτούς που μας βοήθησαν».

«Ευχαρίστησα την Ελλάδα για την προθυμία να χτίσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την αποκατάσταση της Οδησσού. Ευχαριστώ την Ελλάδα που βοηθά τους ουκρανούς στην ελληνική επικράτεια» κατέληξε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr