Δεν παρακολουθούμε τις κινήσεις του Πριγκόζιν, λέει ο Πεσκόφ

0
28

«Δεν παρακολουθούμε τις κινήσεις του» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ για τον Πριγκόζιν, προσθέτοντας πως ο Πούτιν επικοινωνεί «αρκετά συχνά» με τον Λουκασένκο.

Το Κρεμλίνο διαβεβαίωσε σήμερα πως δεν παρακολουθεί τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, μετά την αποκάλυψη του προέδρου της Λευκορωσίας αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής της Wagner βρίσκεται πλέον στη Ρωσία και όχι στη Λευκορωσία, όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία με την οποία μπήκε τέλος στην ανταρσία του.

«Δεν παρακολουθούμε τις κινήσεις του» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ για τον Πριγκόζιν, προσθέτοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινωνεί «αρκετά συχνά» με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Εξάλλου, ο Πεσκόφ αρνήθηκε να κάνει σήμερα κάποιο σχόλιο σχετικά με ενδεχόμενη διακοπή των προμηθειών ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη εν μέσω μιας διένεξης της Ρωσίας με την ουκρανική εταιρεία ενέργειας Naftogaz, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Νωρίτερα σήμερα, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν δεν βρίσκεται πλέον στο έδαφος της Λευκορωσίας, αλλά στην Αγία Πετρούπολη, διευκρινίζοντας ότι ο αρχηγός της Wagner, στο σπίτι του οποίου έγινε έφοδος από την FSB, είναι ελεύθερος και προσθέτοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα εξοντώσει τον Πριγκόζιν».

«Οσο για τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, είναι στην Αγία Πετρούπολη. Δεν βρίσκεται στο έδαφος της Λευκορωσίας…Πού είναι σήμερα το πρωί; Ίσως πήγε στη Μόσχα το πρωί…ή αλλού», είπε ο Λουκασένκο κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε λευκορώσους και ξένους δημοσιογράφους.

«Γνωρίζω με βεβαιότητα ότι είναι ελεύθερος», είπε προσθέτοντας ότι είχε «χθες» τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της Wagner, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την Ρωσία.

«Και τι θα γίνει μετά με αυτόν; Πιστεύετε ότι ο Πούτιν του κρατάει κακία και ότι αύριο θα τον σκοτώσει; Αυτό δεν θα συμβεί», είπε.

Σύμφωνα με στοιχεία καταγραφής πτήσεων, τζετ που συνδέεται με τον Πριγκόζιν απογειώθηκε χθες από την Αγία Πετρούπολη με προορισμό την Μόσχα και σήμερα κατευθύνθηκε προς την νότια Ρωσία.

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι το θέμα της μετεγκατάστασης των μονάδων της Wagner στην Λευκορωσία δεν έχει επιλυθεί και εξαρτάται από τις αποφάσεις της Ρωσίας και της Wagner.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αλεξάντρ Λουκασένκο, οι μαχητές της Wagner βρίσκονται επίσης «στα στρατόπεδά τους» και όχι στην Λευκορωσία «προς το παρόν».

«Οι μαχητές της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner βρίσκονται στα στρατόπεδά τους...στα μόνιμα στρατόπεδά τους μετά την αποχώρησή τους από το μέτωπο για ξεκούραση» και όχι στην Λευκορωσία «προς το παρόν», δήλωσε ο Λουκασένκο προσθέτοντας ότι η πρότασή του για μετεγκατάσταση των μελών της ιδιωτικής μισθοφορικής εταιρείας στο έδαφος της Λευκορωσία ισχύει.

«Αν η ρωσική κυβέρνηση και η ομάδα Wagner θεωρήσουν αναγκαίο να εγκαταστήσουν ορισμένο αριθμό μαχητών της Wagner στην Λευκορωσία για ξεκούραση ή εκπαίδευση (…) τότε θα εφαρμόσω την απόφασή μου» να τους υποδεχθώ, πρόσθεσε.

«Αν υπάρξει ανάγκη χρησιμοποίησης αυτής της δύναμης (Wagner) για την υπεράσπιση της κυβέρνησης (της Λευκορωσίας), αυτό θα γίνει αμέσως σε οποιαδήποτε περιοχή. Η εμπειρία του θα χρησιμοποιηθεί στην Λευκορωσία», είπε.

Ο λευκορώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η παρουσία τους δεν συνιστά κίνδυνο για την Λευκορωσία και ότι δεν πιστεύει πως οι μαχητές της Wagner θα στρέψουν ποτέ τα όπλα εναντίον της χώρας του.

«Δεν πιστεύω ότι η Wagner θα εξεγερθεί και θα στρέψει τα όπλα της κατά του λευκορωσικού κράτους», πρόσθεσε.

Ως προς την μεταφορά ρωσική τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία, ο Λουκασένκο είπε ότι δεν θα γινόταν χρήση τους παρά για «αμυντικούς σκοπούς». «Δεν σχεδιάζουμε να επιτεθούμε κατά κανενός με πυρηνικά όπλα», είπε, υποσχόμενος άμεση απάντηση, αν η χώρα του δεχθεί επίθεση.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr