Δείτε live τη συζήτηση για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ- O υπουργός Εξωτερικών στο βήμα

0
78

Σήμερα ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής η συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Κατά τη συνεδρίαση θα τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αφού περιέγραψε τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, αναφέρθηκε στην στάση της Ελλάδας απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία λέγοντας:

«Η Ελλάδα έχει μεγάλο σεβασμό για την τεράστια ρωσική πολιτιστική παράδοση. Τον σέβεται απεριόριστα. Παρ’ όλα αυτά, αυτά δεν έχουν καμία σχέση, ή μάλλον έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με την εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος. Και η Ελλάδα δεν είχε και δεν έχει τη δυνατότητα διαφορετικής πορείας, γιατί υπερασπίζοντας τα σύνορα όλων των κρατών, υπερασπίζεται τα δικά της σύνορα, τη δική της ύπαρξη. 

Η υπάρξή μας δεν διασφαλίζεται μόνο με επικλήσεις περί του δικαίου» είπε.

Δείτε live τη συνεδρίαση:
 

Κουμουτσάκος: Επιλέξαμε να είμαστε στη σωστή πλευρά-Η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη

Η ουσία της σημερινής συζήτησης είναι η απάντηση στο ερώτημα εάν με τη συμφωνία αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μειώνεται ή αυξάνεται η γεωστρατηγική αξία της χώρας, μειώνεται ή ενισχύεται ο ρόλος και το ειδικό βάρος της Ελλάδας στην περιοχή, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, θωρακίζεται περισσότερο απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό; Ναι ή όχι; αναρωτήθηκε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Γ. Κουμουτσάκος, τοποθετούμενος στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας: “Εμείς επιλέξαμε να είμαστε στη σωστή πλευρά. Απαντάμε ναι. Η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη” είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σύμφωνα μάλιστα με τον βουλευτή της ΝΔ, τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μια μεγάλη θετική αλλαγή στην πολιτική ζωή της χώρας: Η συνεργασία με τις ΗΠΑ έχει πάψει να είναι πεδίο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης όπως συνέβαινε επί δεκαετίες μετά την μεταπολίτευση. “Η αναγκαιότητα της συνεργασίας έχει τη συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του συνόλου πολιτικού φάσματος”, είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Κατρούγκαλος: Απόδειξη της μείζονος στροφής στην εξωτερική πολιτική

Η συμφωνία είναι απόδειξη της μείζονος στροφής στην εξωτερική πολιτική, την οποία επιβάλει ο πρωθυπουργός, όχι ενισχύοντας αλλά αποδυναμώνοντας τη χώρα, τόνισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Κατρούγκαλος. Σημείωσε μάλιστα ότι η κορυφή του παγόβουνου στη συμφωνία αυτή είναι ότι, ο κ. Μητσοτάκης, έδωσε αυτό που ουδείς πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση είχε συμφωνήσει στις διαρκείς απαιτήσεις της Ουάσιγκτον, η συμφωνία για τις βάσεις να έχει αόριστο χαρακτήρα, να παραμένουν δηλαδή εδώ οι βάσεις, χωρίς το διαπραγματευτικό όπλο που προέβλεπε η συμφωνία του 1990, (που ήταν) να υπόκεινται σε ετήσια ανανέωση. Για το λόγο αυτό ακόμα και το ΠΑΣΟΚ που υπερψηφίζει τη συμφωνία, τη χαρακτήρισε ετεροβαρή, ενώ η εφημερίδα της παράταξης σας, η Εστία, τη χαρακτήρισε λεόντεια, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr