Δείτε live: Ορκίζονται σε λίγο οι νέοι υπουργοί- Καταφθάνουν στο προεδρικό μέγαρο

0
40

Ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ στη συνέχεια έγινε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, στο Μέγαρο Μαξίμου

Ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Μετά την ορκωμοσία τους, ένας-ένας οι υπουργοί υπέγραψαν για την ανάληψη των καθηκόντων τους και ακολούθως μετέβησαν  στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συνεδρίασε για πρώτη φορά υπό τη νέα του σύνθεση το υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.

Η προσέλευση των υπηρεσιακών υπουργών άρχισε λίγο μετά τις 11.15 με την κυρία Αναστασία Κοττανίδου που αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας και τον κ.Χρήστο Κίττα που αναλαμβάνει το Παιδείας και έχει την κρίσιμη ευθύνη της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων να ακολουθεί. «Νά κάνουμε καλά το καθήκον μας», είπε ο κ.Κίττας, «θα προσπαθήσω να φανώ αντάξια», σχολίασε η κυρία Κοττανίδου. «Να πάνε όλα καλά, να αφήσουμε όσο γίνεται λιγότερες εκκρεμότητες», είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Σπυρόπουλος. Ευδιάθετος και χαμογελαστός εμφανίσθηκε ο κ.Τουρνάς που αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. 

Οι περισσότεροι εκ των υπηρεσιακών υπουργών συνοδεύονταν από μέλη των οικογενειών τους, όπως η κυρία Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου που ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας και τη συνόδευσαν στην ορκωμοσία της, τα παιδιά της. «Είναι μία κυβέρνηση χωρίς πολιτικό πρόσημο» σχολίασε ο υπηρεσιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης.

 Δέκα λεπτά πριν από τις 12:00 όλοι οι υπουργοί είχαν φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστούν.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των υπουργών κατά την άφιξή τους

Ο υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιος Τσακίρης, δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο έτσι ώστε να τακτοποιήσουμε πράγματα που έχουν δρομολογηθεί για να μην έχουμε εκκρεμότητες».

Η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, είπε ότι «χρέος μου είναι να πάω, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχω άριστη συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να φανώ αντάξια».

Ο υπουργός Παιδείας, Χρήστος Κίττας, είπε ότι «αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι στα παιδιά που ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες και τα παιδιά που δίνουν ήδη εξετάσεις στα Λύκεια».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης τόνισε: «Μεγάλη τιμή που μας αναθέτουν αυτό το καθήκον προς την πολιτεία, Θα το ασκήσουμε όπως πρεπει ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό στη λειτουργία του κράτους χωερίς κανένα κενό».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Σπυρόπουλος, ευχήθηκε «καλή δύναμη, ένας μήνας είναι και με το καλό η κάλπη, θα δούμε ώστε να αφήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερες εκκρεμότητες» είπε αποκαλύπτοντας ότι του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός.

Η υπουργός Εργασίας, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου τόνισε: «Αισθάνομαι πολύ μεγάλη τιμή που θα αναλάβω το υπουργείο αυτό για να προσφέρω αυτά που θα προσφέρω για να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και να παραδώσω στον νέο υπουργό».

Ο υπηρεσιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης δήλωσε ότι «έχουμε τη διάθεση να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Είναι ένας μήνας, είναι μία κυβέρνηση χωρίς πολιτικό πρόσημο αλλά θα είναι απολύτως λειτουργική». 

«Περιμένουμε να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα» αρκέστηκε να αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Βασίλης Σκουρής δηλώνοντας «πάντοτε» αισιόδοξος.

όρκος

Πολιτικό όρκο έδωσαν ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας η υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δανιήλ Εσδράς

Ορκωμοσία

Ορκωμοσία

Ορκωμοσία

Ορκωμοσία

Ορκωμοσία

Ορκωμοσία

Ορκωμοσία

Οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης:

Πρωθυπουργός: Ιωάννης Σαρμάς
Υπουργός επικρατείας: Βασίλειος Σκουρής 
Υπουργός Οικονομικών: Θεόδωρος Πελαγίδης 
Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Ελένη Λουρή
Υπουργός Εξωτερικών: Βασίλειος Κασκαρέλης
Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Αλκιβιάδης Στεφανής
Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων: Χρήστος Κίττας
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου
Υπουργός Υγείας: Αναστασία Κοτανίδου
Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Παντελής Κάπρος
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χαράλαμπος Λαλούσης
Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού: Γεώργιος Κουμεντάκης
Υπουργός Δικαιοσύνης: Φίλιππος Σπυρόπουλος
Υπουργός Εσωτερικών: Καλλιόπη Σπανού
Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: Δανιήλ Εσδράς
Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Σωκράτης Κάτσικας
Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Γιάννης Γκόλιας
Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Θεόδωρος Κλιάρης
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Γεώργιος Τσακίρης
Υπουργός Τουρισμού: Ιωάννα Δρέττα
Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Ευάγγελος Τουρνάς
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ηλίας Σιακαντάρης

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr