"Δαυίδ και Γολιάθ" το ΚΑΛΛΙΣΤΩ και το φορτηγό πλοίο – Χαώδης η διαφορά μεγέθους

0
46

«Δαυίδ» είναι το ναρκοθηρευτικό ΚΑΛΛΙΣΤΩ αν συγκριθεί με τον «Γολιάθ», το φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON, καθώς η διαφορά μεγέθους είναι χαώδης, και ευτυχώς το πολεμικό πλοίο, κατά τα φαινόμενα λόγω της ιδιαιτερότητας της κατασκευής του, δε βυθίστηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φορτηγό πλοίο έχει εκτόπισμα 63.000 τόνους, ενώ το ΚΑΛΛΙΣΤΩ μόλις 750 τόνους. 

Μάλιστα, το γιγαντιαίο container ship έπλεε με ταχύτητα, 16 κόμβων, λίγο πριν συγκρουστεί με το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο είχε αποπλεύσει από τον ναύσταθμο Σαλαμίνας το πρωί της Τρίτης.

Aπό το μεσημέρι το ναρκοθηρευτικό βρίσκεται στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Στο ναύσταθμο θα γίνει εκτίμηση της ζημιάς του πολεμικού πλοίου. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το χτύπημα η πρύμνη του πολεμικού πλοίου κόπηκε και δίπλωσε. Μάλιστα, η ζημιά που προκλήθηκε στο ναρκοθηρευτικό ήταν μεγάλη, καθώς το ΚΑΛΛΙΣΤΩ είναι κατασκευασμένο από Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα (GRP) προκειμένου να ελαχιστοποιεί το μαγνητικό ίχνος. Το συγκεκριμένο υλικό είναι υψηλής αντοχής, αλλά δεν είναι λαμαρίνα. Ωστόσο, λόγω του ελαφρού υλικού το πλοίο δεν βυθίστηκε, και ρυμουλκήθηκε.

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά δύο μέλη του πληρώματος του πολεμικού πλοίου, που μετέφερε συνολικά 27 άτομα, τα οποία διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο.

Στο σημείο όπου σημειώθηκε η σύγκρουση προκλήθηκε μικρή θαλάσσια ρύπανση κυρίως από τις μικρές ποσότητες συντριμμιών του πολεμικού πλοίου και μικρής ποσότητας καυσίμων που διέρρευσε. Ιδιωτικά σκάφη αντιρρυπαντικής εταιρείας με πλωτό φράγμα πραγματοποίησαν έλξη των συγκεκριμένων υλικών και των καυσίμων προκειμένου να τα συγκεντρώσουν και να τα απομακρύνουν.

Στο φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON έχει απαγορευθεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία της προανάκρισης για το συγκεκριμένο ναυτικό ατύχημα.

Για το θέμα έχει ενημερωθεί ήδη η εισαγγελική αρχή ενώ δεν έχει υπάρξει καμία σύλληψη προς το παρόν. Στο φορτηγό πλοίο δεν υπήρχε πλοηγός καθώς είχε ήδη μπει σε πορεία έξω από λιμάνι. 

 MAERSK LAUNCESTON

Πηγή: skai.gr – ΑΜΠΕ

Πηγή: skai.gr