Χριστοδουλίδης: Έρχονται κι άλλες ανακοινώσεις μετά την άρση του εμπάργκο

0
54

Έρχονται κι άλλες ανακοινώσεις μετά την ιστορική μερική άρση του εμπάργκο όπλων από την αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στον κυπριακό σταθμό Ράδιο Πρώτο ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος, ενώ μίλησε και για την πρώτη αντίδραση από την Τουρκία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σχολίασε ότι σε μια κρίσιμη συγκυρία αυτές οι αποφάσεις από τις ΗΠΑ δείχνουν την θέληση τους για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και την αναγνώριση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή. «Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να έχουμε και άλλες τέτοιες σχετικές ανακοινώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι μέσα από τέτοιες κινήσεις στέλνουν μηνύματα ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περιοχή. «Σίγουρα όμως η εκτίμηση για απουσίας και απομάκρυνσης του κενού που ακόμα  υπάρχει, χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. «Συζητώντας με τους ομολόγους μου στην περιοχή υπάρχει αυτή η εκτίμηση για απομάκρυνση και αυτό φαίνεται από κάποια γεγονότα».

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών στην συνέχεια ανέφερε ότι η Γερμανία έχει τις δυνατότητες να μεσολαβήσει έναντι της Τουρκίας. Συμπλήρωσε ότι και η Τουρκία γνωρίζει ότι ένας από τους λόγους που υπάρχει μια διαλλακτική στάση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η στάση της Γερμανίας.

«Στη Γερμανία υπάρχουν τρία εκατομμύρια ψηφοφόροι τουρκικής καταγωγής, υπάρχει το μεταναστευτικό και τα οικονομικά συμφέροντα».
Ανέφερε ότι παρουσιάζοντας τα γεγονότα στους ξένους συνομιλητές μας πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα όσα πράττει η Τουρκία σε Ελλάδα, Κύπρο, Λιβύη και Συρία, αλλά και το όσα κάνει στο εσωτερικό της χώρας.
 
«Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει τι θα συμβεί μετά τον Ερντογάν… Σημασία έχει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε απέναντι μας την Τουρκία και τον Ερντογάν και επικεντρωνόμαστε εκεί και στις συμπεριφορές του», προσθέτοντας ότι ένα τυχαίο επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Πηγή: skai.gr