Χριστίνα Ευστρατιάδου: Ιστορίες του Καστελλορίζου

0
29

Στο βιβλίο της “Ιστορίες του Καστελλoρίζου” η συγγραφέας Χριστίνα Ευστρατιάδου περιγράφει με τρόπο γλαφυρό το νησί της στις αρχές του 20ού αιώνα, όπου μεγάλωσε εκεί και η ίδια. Όπως αναφέρει:

«Πολλοί έχουν μιλήσει για το ναυτικό και το βιος του νησιού μας. Όμως από τις σελίδες του δικού μου βιβλίου ήθελα να βγαίνει και κάτι άλλο. Ο πολιτισμός του. Είχε πολιτισμό φυσικό και πηγαίο το Καστελλόριζο. Έναν πολιτισμό κατάλοιπο από την ελληνική κλασική παιδεία και τον Χριστιανισμό. Στο σύνολό τους λίγο-πολύ οι άνθρωποι εκείνοι σκέφτονταν και ενεργούσαν πνευματικά, εδραιωμένες ψυχές και ατρόμητες καρδιές, ζώντας τις θάλασσες και τους βυθούς των θαλασσών. Ως προς τον πολιτισμό που είπαμε, ας μη θεωρηθεί σαν μια ιδιότητα θεωρητική. Ήταν πράξη… Δέκα χρονών έφυγα από την πατρίδα και μερικά πράγματα μου μένουν αλησμόνητα…Μ’ ένα λόγο είναι αλήθεια πως η αγάπη της πατρίδας είναι ένα πολύ γλυκό πράγμα…»
                                                                                       
Η Χριστίνα Ευστρατιάδου γεννήθηκε στο Καστελλόριζο το 1907. Γονείς της ο Ευάγγελος Ξανθής και η Κρυστάλλα Πεγκλή. Από 10 ετών εγκαταστάθηκε στον Πειραιά, όπου τελείωσε το Λύκειο. Εργάσθηκε στη συνέχεια στη νεοϊδρυθείσα τότε Τράπεζα της Ελλάδος ύστερα από διαγωνισμό, την ίδια εποχή που είχαν προσληφθεί ο γιος του Κωστή Παλαμά, ποιητής Λέανδρος, ο Ηλίας Βενέζης, καθώς και άλλες γνωστές προσωπικότητες.

Το 1938 παντρεύτηκε τον Δημήτριο Ε. Ευστρατιάδη, πρόσφυγα από τη Σμύρνη, μετέπειτα Διευθυντή της Εμπορικής Τραπέζης, και απέκτησαν μία κόρη και ένα γιο και, χρόνια αργότερα, τέσσερα εγγόνια τα οποία μεγάλωσε με τις ιστορίες του τόπου της, μεταδίδοντάς τους την αγάπη της γι’ αυτόν.
Μετά την συνταξιοδότησή της απασχολήθηκε εθελοντικά στο βρεφοκομείο Αθηνών, παρακολουθούσε μαθήματα στη ΧΕΝ και ήταν μέλος του Λυκείου Ελληνίδων. Έγραψε και εξέδωσε δύο βιβλία: Ήταν κάποτε, ποιήματα (1974), και τα Ιστορήματα και Αφηγήματα του Καστελλορίζου σε δύο τόμους. Έλαβε το «Πανδωδεκανησιακό Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη» το 1985. 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr