Χώρος και παράθυρο για νέες παρεμβάσεις στην οικονομία

0
30

Η χρονιά ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο καθώς τον Ιανουάριο ο προϋπολογισμός – αν αφαιρεθούν και οι αυξημένες επιστροφές φόρων – εμφάνισε επιπλέον των στόχων έσοδα.

Χρυσόστομος Τσούφης

«Τώρα μπορούμε να μιλήσουμε για τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων» δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο Θοδωρής Σκυλακάκης θέλοντας να τονίσει τo μήνυμα της κυβέρνησης ότι το πακέτο με τα μέτρα ενίσχυσης συνταξιούχων και αγροτών ήταν και το τελευταίο μέχρι τις εκλογές.  

Το κόστος του πακέτου μέτρων είναι περίπου 600εκατ€ αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει πολλαπλάσιος δημοσιονομικός χώρος ο οποίος έχει μείνει αναξιοποίητος και θα αποτελέσει πεδίο δόσης λαμπρό για την επόμενη κυβέρνηση – αν υποθέσουμε ότι η τωρινή κυβέρνηση δεν θα υποκύψει στις σειρήνες της παροχολογίας και θα μείνει πιστή σε αυτά που λέει. 

Οι λόγοι αισιοδοξίας πολλοί:  

Η χρονιά ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο καθώς τον Ιανουάριο ο προϋπολογισμός – αν αφαιρεθούν και οι αυξημένες επιστροφές φόρων – εμφάνισε 435εκατ€ επιπλέον των στόχων έσοδα.

Και μόνο περίπου τα μισά μπορούν να αποδοθούν σε φόρους περασμένου έτους που εισπράττονται ακόμη όπως ο ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας.  

Ακόμη πιο εκκωφαντικός είναι ο τρόπος που τελείωσε η περσινή χρονιά.

Τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης δείχνουν πρωτογενές έλλειμμα μόλις 288εκατ€ από έλλειμμα 7,4δισ€ το 2021.

Τα έσοδα από φόρους αυξήθηκαν κατά 10δισ€ και κατά 1,6δισ€ τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές , απόρροια της αύξησης της απασχόλησης.  

Η καλύτερη πορεία της οικονομίας.

Μετά την πρόσφατη αναθεώρηση προς τα πάνω των ρυθμών ανάπτυξης για τη χώρα μας , το ίδιο αναμένεται να πράξει και η ελληνική κυβέρνηση.

Γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τις δημοσιονομικές αντοχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων για το 2022 αυξήθηκε κατά 35,5% σε σχέση με το 2021 φτάνοντας τα 461δισ€ , υπερδιπλάσιο ύψος από το ελληνικό ΑΕΠ, επίδοση που αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε BREATHTAKING!!! 

Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και την αδιανόητα καλή – σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες – πορεία της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου.

Από τις 24 Ιανουαρίου κινείται κάτω από τα 60€/Mwh, ελαφραίνοντας σε τέτοιο βαθμό την πίεση στον προϋπολογισμό – ο οποίος έχει δομηθεί στη βάση του ότι η τιμή του αερίου θα είναι στα 120€ – ώστε στο ΥΠΟΙΚ να λένε ότι αν τα πράγματα παραμείνουν έτσι τότε ο ρυθμός ανάπτυξης για φέτος θα έχει μπροστά το 2%.  

Δεν μπορεί να λείπει από τη λίστα ο τουρισμός.

Στο βασικό σενάριο το ΥΠΟΙΚ περιμένει έσοδα 18δισ€ όσο δηλαδή και το 2019.

Όμως οι εξελίξεις δείχνουν ικανές να ξεπεραστεί το ύψος αυτό.

Η χρονιά ξεκίνησε εξαιρετικά και ο Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για τον καλύτερο Ιανουάριο όλων των εποχών.  

Παρότι λοιπόν «λεφτά θα προκύψουν» αλλά και όπως παραδέχτηκε ο κ. Σκυλακάκης έχει κρατηθεί ήδη και …κάβα , η κυβέρνηση ξορκίζει προς το παρόν τα περί νέων πακέτων με αξιωματούχους της να κάνουν λόγο – εφόσον χρειαστεί – για μικρές παρεμβάσεις.  

Επειδή όμως οι …πειρασμοί είναι πολλοί , ήδη διακινούνται σενάρια για την ύπαρξη μέτρων που περιμένουν τη…σειρά τους όπως μια νέα επιταγή ακρίβειας κατά τα πρότυπα των Χριστουγέννων αλλά και του περσινού Πάσχα αλλά και η παράταση της διάρκειας του market pass πέρα από τον Αύγουστο…

Πηγή: skai.gr